Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Instalacja Off grid do ładowania BEV
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="melex, post: 175198, member: 3971"] Cześć, ja tylko do pierwszego punktora na wstępie. 35 tys za panele + magazyn!? Matko jedyna. Ja za panele (bez reklamy firmy) 5 kW + falownik hybrydowy i magazyn 10kW dostałem ofertę na 21 tysięcy. Do tego dochodzi Ci jeszcze finansowanie z Mojego Prądu 6.0 więc +/- powinieneś zapłacić za to max. 10-12 tysięcy. Musisz też zauważyć, że naładowanie magazynu (w słoneczny dzień) nie zajmie całego czasu nasłonecznienia, więc wówczas PV może wspomagać ładowanie samochodu (zakładając instalację 3f, 11 kW) - wtedy odpada taryfa G12(x-x) i wystarczy sama G11. Ale, z racji tego, że trochę już w energetyce siedzę, radzę Ci poczekać z rok. Wejdzie wirtualny prosument, wejdzie nowy typ baterii do magazynów, ceny z leksza pójdą w dół. Poza tym, logicznie rzecz biorąc, takie inwestycje to pod koniec marca trzeba robić, przynajmniej coś uzyskasz z tego słońca. Ah i dobry protip: jak już umówisz się na instalację na konkretny dzień to 30 dni przed postawieniem PV wysyłaj już wnioski do Twojego Sprzedawcy i Dystrybutora ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Instalacja Off grid do ładowania BEV