Instalacja pod ładowarkę w garażu podziemnym w bloku na etapie budowy

Ficu

Nowy na Forum
Cześć,

Kupiłem mieszkanie wraz z miejscem parkingowym w bloku który jeszcze się buduje (obecnie jest to już końcowy etap inwestycji) i od początku trwają rozmowy z deweloperem na temat przygotowania instalacji na miejscu parkingowym pod instalację wallboxa. Ostatnio temat ruszył od strony dewelopera i po wymianie kilku maili otrzymałem wycenę wysokości 6800 brutto oraz informacje że jest to cena za poprowadzenie okablowania pod instalacje ładowarkę elektryczną o mocy 11kW poprowadzone do szafy wraz z rezerwą miejsca pod licznik.

Chciałbym się dopytać, czy może ktoś z was przechodził już temat instalacji ładowarki / przygotowania pod instalacje jeszcze na etapie inwestycji? Jakie dokumenty powinienem dostać od dewelopera? Czy jest coś o co powinienem jeszcze dopytać? oraz czy w momencie jak jest przygotowana już instalacja przez dewelopera to wspólnota później może nie wyrazić zgody na instalację wallboxa po odbiorze mieszkania? Jeśli tak to czy jest jakaś możliwość zabezpieczenia się przed taką sytuacją?

Dodatkowo czy cena za wykonanie takiej instalacji zaproponowana przez dewelopera nie odstaje od normy w 2025 roku? W internecie można natknąć się na różne kwoty ale zazwyczaj są to wyceny z przed kilku lat.

Wszystkie wpisy i artykuły opisują już sytuację prowadzenia instalacji po odbiorze budynku, nie znalazłem jeszcze żadnego wpisu mówiącego o instalacji na okablowaniu przygotowanym już przez dewelopera.

kubatar

Pionier e-mobilności
Jeśli projekt elektryczny nie przewiduje odrebnego przyłącza to jest z tym problem. U mnie to położyło temat bo jedyna opcja to był podlicznik ze wspolnoty co jest bez sensu bo za energie płaciłbym jak na DC w trasie.
Najlepszym rozwiazaniem jest dopiecie się do licznika w mieszkaniu ale tam może być problem jesli szacht jest na pietrze mieszkania oraz kable są za cienkie żeby zwiększyć zabezpieczenia.

Generalnie kiepskie perspektywy wiec w przyszłości poprostu zamierzam odrebnie wystapic do operatora o warunki przyłączeniowe już na odrębnym liczniku. Niby podwojne koszty ale można inwywidualnie dobrac taryfe stricte pod EV i efektywność kosztowa wychodzi super.

Kanapa

Zadomawiam się
. U mnie to położyło temat bo jedyna opcja to był podlicznik ze wspolnoty co jest bez sensu bo za energie płaciłbym jak na DC w trasie.
Jakim cudem płaciłbyś aż tak wysoką cenę za energię od wspólnoty?

Ficu

Nowy na Forum
6800 to troche duzo jak za poprowadzenie kabla w warunkach budowlanych. Developerzy niestety tak sobie licza.

10 lat temu na etapie kladzenia elektryki chcialem zeby polozyli mi dwa kable ethernetowe zamiast jednego, to za 10 metrow kabla chcieli 300zl, mimo ze bruzda ta sama, zlozonosc instalacyjna zadna. Kasuja per gniazdko i tyle.

Na tym etapie mozesz od razu wystapic o wieksza rezerwe mocy pod Twoj licznik, wiec troche papierologii odejdzie.
Daj znac jak poszlo!
Na większą moc chyba nie mam co liczyć, deweloper na moje pytanie o 22kW odpowiedział że 11kW to maksimum jakie mogą zapewnić. Jeśli chodzi o cenę to właśnie dlatego próbuję znaleźć jak najwięcej informacji o tym o co powinienem zadbać żeby po odbiorze mieszkania nie mieć problemu z instalacją wallboxa i żeby odpowiedzialność dewelopera nie skończyła się jedynie na przeciągnięciu kabla.

Cena jak cena. Gorzej ze oni to podepna pod nowy liczbik czyli dwa abonamenty bedziesz placic. Lepiej by bylo podpiac pod instalacje mieszkania ale to nie zawsze sa takie mozliwosci.
Jak za 7000.- to mi sie wydaje ze dobra cena. Odrazu montuj licznik i miej na pismie zgode na ta instalacje od wspolnoty/dewelopera
Wątpię żeby to było możliwe bo mój licznik będzie znajdował się na ostatnim piętrze w bloku a przyłącze i zaproponowane miejsce na licznik przez dewelopera najprawdopodobniej gdzieś w garażu lub na parterze. Czy ewentualna zgoda od dewelopera będzie miała jakieś znaczenie po odbiorze nieruchomości? Czy wtedy już po prostu mogę zainstalować wallboxa i licznik bez pytania nikogo o zgodę?

Moim zdaniem wykonanie tego przez dewelopera jest idealnym rozwiązaniem. Poszedłbym dalej i zaproponował żeby wykonali też przy Twoim miejscu parkingowym rozdzielnię (szafa z bezpiecznikami) i zamontowali ładowarkę. Nawet za dopłatą. Jakby uwzględnili to w planach elektrycznych budynku (ale tego nie jestem pewien czy to możliwe) to wtedy to deweloper zgłaszałby całą instalację do podłączenia do sieci energetycznej. Stanowiłaby więc ona taki sam element instalacji budynku jak podłączenie do prądu każdego z mieszkań. Na całość jest 5-letnia rękojmia dewelopera.
Co do późniejszego zarządu wspólnoty to i tak na start zarządzanie przejmie tzw. zarząd powierzony czyli prywatna firma wyznaczona przez dewelopera. Nie sądzę aby działała ona wbrew deweloperowi i kwestionowała instalację, bo są najczęściej w dobrej komitywie ze sobą.
Z narracji dewelopera wynika że raczej chcą ograniczyć swoją odpowiedzialność w tym zakresie do minimum i nie ma możliwości instalacji przez nich urządzenia, w mailach wyraźnie zaznaczyli że mowa jest o okablowaniu do podpięcia ładowarki elektrycznej (bez urządzenia). W idealnym świecie tak ale z tego co czytam w różnych miejscach to wspólnota/zarząd jest później jedną wielką loterią i wystarczy jeden sceptyk by nakopać sobie całkiem sporo problemów dlatego chcę to wszystko załatwić jeszcze na etapie budowy.

Pamiętaj aby uzyskać pisemną zgodę od dewolopera, na jakiej podstawie został zasilony punkt ładowania oraz zgodę na dopuszczenie miejsca postojowego na ładowanie pojazdu.

Historia z mojego podwórka:
- deweloper wybudował inwestycje w Warszawie na pozwoleniu na budowe przed ustawą o elektromobilności
- w ramach zmian lokatorskich 2 nabywców poprosiło o punkty ładowania w garażu
- instalacja została uwględniona przez projektanta w bilansie budynku (oddzielne układy pomiarowe by móc mieć taryfę nocną G12)
- odbiory buydnku przez PSP - brak symulacji oddymiania garażu uwględniającej ładowanie samochodów elektrycznych (parkować mogą)
- nakaz demontażu punktów ładowania, wykonania ekspertyzy i indywidualnego dopuszczenia miejsc postojowych do ładowania po odbiorach buydnku przez wszytskie służby
- obecnie deweloper przygotowuje dokumentacje na ta dwa miejsca postojowe, by nabywcy mogli użytkować punkty ładowania bez uwag od przyszłej wspólnoty.
- a przy bloku powstał szybki punkt ładowania 149kW tyle, że operator dostosował stawki do obowiązujących u innych operatorów stacji ładowania w Polsce.

Pamiętaj aby uzyskać pisemną zgodę od dewolopera, na jakiej podstawie został zasilony punkt ładowania oraz zgodę na dopuszczenie miejsca postojowego na ładowanie pojazdu.

Cena ok, jeśli w tym zawarta jest zgoda na dopuszczenia na ładowanie.
Dzięki za podanie tego przykładu, właśnie dokładnie takiej sytuacji chciałbym uniknąć i dlatego chciałbym się upewnić i wyszczególnić do dewelopera jakie dokumenty potrzebuje, na chwilę obecną stwierdzili że oni dostarczą rzut z przebiegiem instalacji i opisem zapewnionej mocy oraz wyznaczone miejsce na licznik - obawiam się że to może nie wystarczyć, a później mogą pojawić się pretensje od wspólnoty jak będę chciał zainstalować urządzenie.

daniel

Señor Meme Officer
Na większą moc chyba nie mam co liczyć, deweloper na moje pytanie o 22kW odpowiedział że 11kW to maksimum jakie mogą zapewnić.
11kW to w bród. Więcej niż 50km zasięgu na godzinę. Dwa samochody byś tym obskoczył.