Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Michal

Pionier e-mobilności
Panowie, a jakie trzeba mieć zabezpieczenia w rozdzielni, żeby TWC działał i ładował na 11kw?
16A 3 fazy

Bronek

Pionier e-mobilności
To do samego,WC jest z naddatkiem ale policz co jeszcze bierze większy prąd na każdej fazie. . Aby piekarnik pralka i suszarka plus Tesla nie wywaliła bezpiecznika lub nie spaliła czegoś . . Warto zrobić takie obliczenia , na wszelki wypadek

DanQu

Nowy na Forum
Witam, mam pytanie jeśli posiadam przewód od silni gdzie każdy z nich ma grubość 2,5mm. Bezpiecznik B20A. Ktoś może mi doradzić jakie maksymalnie parametry powinny być ustawione na WallConnectorze?

W instrukcji znalazłem taką tabelkę - załącznik, która jeśli poprawnie czytam/rozumie, to na podstawie bezpiecznika który posiadam to maksymalne powinno być skonfigurowane na 13,8kW / 20A?

Attachments

• IMG_5346.jpeg
    IMG_5346.jpeg
    187,2 KB · Liczba wyświetleń: 8

Michal

Pionier e-mobilności
11 kW 16A

Olecki

Pionier e-mobilności
Witam, mam pytanie jeśli posiadam przewód od silni gdzie każdy z nich ma grubość 2,5mm. Bezpiecznik B20A. Ktoś może mi doradzić jakie maksymalnie parametry powinny być ustawione na WallConnectorze?

W instrukcji znalazłem taką tabelkę - załącznik, która jeśli poprawnie czytam/rozumie, to na podstawie bezpiecznika który posiadam to maksymalne powinno być skonfigurowane na 13,8kW / 20A?
Przy 2,5mm ja nawet 16A bałbym się ustawić chyba że masz bardzo duże zaufanie co do jej jakości wykonania instalacji i użytych materiałów a odcinek z rozdzielni nie jest zbyt długi.

DanQu

Nowy na Forum
Przy 2,5mm ja nawet 16A bałbym się ustawić chyba że masz bardzo duże zaufanie co do jej jakości wykonania instalacji i użytych materiałów a odcinek z rozdzielni nie jest zbyt długi.
A czy przy wall connectorze
gen3 powinna być dodatkowo różnicówka? Co do odlegości to będzie ok 10mkw

Michal

Pionier e-mobilności
Patrząc na Twoje wpisy, to broń boże nie instaluj nic samemu... Nie masz pojęcia nawet o jednostkach więc możesz się tylko zabić albo coś spalić. Weź elektryka i nie pytaj już o nic w tym temacie, bo nie mogę patrzeć...

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
A czy przy wall connectorze
gen3 powinna być dodatkowo różnicówka? Co do odlegości to będzie ok 10mkw
Teoretycznie wallconnector ma wbudowane zabezpieczenie ale zgodnie ze sztuką powinien być zabezpieczony cały obwód różnicówką w rozdzielni. Zabezpieczenie w urządzeniu to tylko dodatek a nie podstawowy sposób ochrony.