Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="kaktus, post: 174131, member: 3751"] Wg mnie ta procedura jest mega prosta i nie zlecałbym jej żadnej firmie głównie po to aby mieć nad nią kontrolę. [LIST=1] [*]Dzwonimy do zarządcy żeby dowiedzieć się, że nie będzie problemu. Nastawiałbym się na to że nie będzie problemu skoro to zarządca wyraża zgodę i w sumie co mu to robi czy Ty tą ładowarkę zainstalujesz. [*]Organizujemy elektryka, który umie narysować schemat kreskowy, czyli pewnie 90% wszystkich elektryków. Jeśli sami tego nie zrobią, to mają kogoś kto dla nich ten rysunek wykona. [*]Piszemy sobie wniosek do zarządcy, żeby już to sobie szło swoim tokiem formalnym z załączonym rysunkiem. Jeśli już w hali jest instalacja to ekspertyza PPoż nie będzie nawet potrzebna. Jeśli nie ma, no to niestety ktoś musi ją zrobić. W tym momencie pewnie zarządca zapyta o ekspertyzę i trzeba ją wykonać. Na forum były już informacje że można to zrobić < 500zł. [*]Gdy oczekujemy na decyzję zarządcy, ogarniamy energetykę. Najlepiej i najbezpieczniej jest założyć dodatkowy licznik. Dlaczego? Np. Enea nie zgadza się na rozdział instalacji PRZED zabezpieczeniem domowy, w powierzchni szachtu. Dlatego bezsensowne często jest podnoszenie mocy na istniejącym liczniku, gdyż musielibyśmy ciągnąć kabel nie tylko szachtem, a także korytarzami. Ten problem u jednych może nie istnieć, u mnie byłby bardzo dotkliwy ponieważ ciężko jest ciągnąć kabel po szklanej ścianie :D Założenie dodatkowego licznika to jednak sprawa bardzo prosta: [LIST=1] [*]Składamy wniosek w-do [*]Czekamy na akceptacje [*]Wysyłamy prośbę do zarządcy o rozdział instalacji (w sumie nikt tego nie sprawdza ale jak chcesz być w pełni czysty to to robisz). U niektórych zarządców można 2 i 3 zrobić równolegle (ja tak zrobiłem) ale w teorii mogą wymagać wstępnej zgody energetyki. [*]Po uzyskaniu pozytywnej decyzji zarządcy podpisujemy umowę z Enea (od rozpatrzenia tego wniosku mamy bodaj 2 lata) [*]W ciągu 2 tygodni zamontują nam licznik. [/LIST] [*]Mamy ogarnięte zgody z pkt 3 i 4.3 dzwonimy do elektryka aby wykonał instalacje za 2 tygodnie - pewnie musi sobie ustawić harmonogram prac. [/LIST] Formalności jest dosłownie na 2h sumarycznie. Enea np. można w 100% załatwić online - pewnie to trochę wydłuży proces - ja poza wnioskiem w-do resztę załatwiałem stacjonarnie i stąd te 2h :) Błędy jakie popełniłem i warto ich uniknąć? [LIST=1] [*]Niepotrzebnie chciałem podpinać się pod istniejący licznik, zakładając, że montaż dodatkowego licznika to rocket science. Nie. Tak nie jest. Montaż dodatkowego licznika to najprostsza operacja jaką możemy dokonać i warto tego błędu nie popełniać. Do tego skoro Enea może sobie odmówić rozdziału mocy w obrębie ich skrzynek w szachcie - nie ma co tej ścieżki powielać i ryzykować. [*]Wizja przygotowywania projektu wydawała się przerażająca i odsuwałem to w czasie. A w rzeczywistości elektryk narysował to w 1h, ponieważ jest to szalenie proste i tylko brzmi skomplikowanie. Warto mieć ten rysunek jako załącznik do `w-do` [*]Nastawiać się że Enea przetworzy wniosek szybko - to jest niestety instytucja patologiczna i trzeba się nastawić że skoro mają limit iluś tam dni, to przynajmniej 80% czasu wykorzystają. Trzeba po prostu poczekać i nie spodziewać się negatywnej odpowiedzi przez to, że ten czas leci. On leci bo nikt tego papierka jeszcze nie podniósł, ponieważ twój papierek dojrzewał i musiał się zarumienić. [/LIST] Gdybym wiedział że to jest tak proste, instalowałbym ładowarkę rok temu :) ale nie mogłem się zebrać, ponieważ naczytałem się komentarzy takich jak [USER=372]@kantosPL[/USER] czy [USER=3789]@Kierowca23[/USER]. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym