Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 174152, member: 3789"] OK, skoro już zostałem przywołany... Rok temu, wcale nie było tu moich komentarzy, więc nie pisz że się ich naczytałeś i przez to nie robiłeś instalacji :) Wszystko może zależeć od wymagań Wspólnoty mieszkaniowej. I jest jeszcze "Ustawa o elektromobilności" która coś konkretnego wymaga ... Znajomy w bloku 8 km dalej (budynek sprzed ok. 12 lat), odgałęził sobie zasilanie, przeciągnął kabel, założył sobie gniazdko 230V/16A w garażu podziemnym do ładowania auta Plug-in. Może ma dobre układy z administracją, "dar przekonywania", itp. Teraz korzysta z tych 2,3 kW przy miejscu postojowym. U mnie (blok sprzed 6 lat) i w 2 innych osiedlach które znam (z podobnego okresu budowy), w tym samym mieście, nie jest już tak "chop-siup". Administracja wymaga "Ekspertyzy energetycznej" i "Ekspertyzy ppoż." aby wyrazić zgodę na montaż Wallboxa, bo gniazdka nie pozwoli. Schemat jednokreskowy ich nie zadowala; jest potrzebny tylko dla Energetyki we wniosku o warunki przyłączeniowe). Na koniec chcą mieć dokumentację powykonawczą instalacji, żeby to włączyć do archiwum budynku. Elektryk ściągnięty z internetu, zrobił oględziny, spisał na kartce odległości i przekroje przewodów, przytulił duży banknot z królem. Po tym nikt z jego firmy się już nie kontaktował w sprawie dalszej realizacji (mimo takich ustaleń na koniec wizyty). Fachowiec bezszelestny chwalił się ogromną wiedzą, doświadczeniem w instalacjach i "nieograniczonymi uprawnieniami projektowymi". Ale jak już wspominałem, orżnął mnie na kasę i po pół roku na tym się skończyło jego nieograniczone projektowanie. [USER=3751]@kaktus[/USER], widzę że masz temat ogarnięty i w miarę prosto Ci poszło. Kto może wykonać taką ekspertyzę energetyczną? Jakie musi mieć papiery? Czy wystarczy elektryk z uprawnieniami D+E do 1kV, czy faktycznie musi mieć jakieś szersze uprawnienia budowlane? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym