Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 226518, member: 3789"] To nie jest takie proste jak się wydaje :( Dokładnie rok temu rozważałem takie rozwiązanie, ale wybiłem to sobie z głowy. W małych budynkach to może się sprawdzić, ale jak blok ma >5 pięter, to się robi nierealizowalne. Np. w jednej lokalizacji mieszkanie na 5p, garaż na -2 - wychodzi ciągnąć przewód przez 7 kondygnacji, rozwiercając tyleż samo przepustów ppoż i zalepiając je ponownie żeby było git (żeby potem wspólnota nie powiesiła za ja** jak budynek nie przejdzie corocznego przeglądu ppoż o_O ) W dodatku wszytko robione na częściach wspólnych (wymaga zgody Wspólnoty), bo szachty , piony i rozdzielnice to nie jest moja własność. Mogę sobie najwyżej tam zajrzeć, odczytać licznik i włączyć bezpiecznik jak mi wybije. W drugiej lokalizacji mieszkanie na 1p, garaż na -1, ale rozdzielnia główna jest w hali garażowej 20m od miejsc postojowych (nawet bliżej niż najbliższy licznik na klatce !) i tylko jeden przepust ppoż do przejścia, więc ... Do tego dochodzi spadek napięcia na WLZ który idzie w górę przez te 6-7p (bo rozdzielnia główna jest w piwnicy) i zasila N mieszkań. Przekrój drutów był wyliczony na zasilanie dokładnie N mieszkań i niewiele więcej (bo miedź droga, a deweloper oszczędzał każdą złotówkę). Więc jak policzyć spadki napięć, to nie ma mowy żeby utrzymać się w wymaganiach technicznych. Może z 1-3 kW dałoby się tak wycisnąć, ale moim zdaniem to nie warte zachodu przez koszty samej pracy i uzyskania pozwoleń. Jest konkretne wymaganie, że w najdalszym odbiorze takiej instalacji (np. ostatnie mieszkanie na 6 p?) spadek napięcia nie może przekroczyć 1,5% i to rozwala wszelkie pomysły tego typu. Energetyka bardzo teraz pilnuje, żeby nie psuć im "jakości dostarczanej energii elektrycznej". Niestety kto i z jakimi uprawnieniami może robić ekspertyzę jest wyraźnie zapisane w Ustawie. My sobie co najwyżej pogdybać: co powinna, a co nie powinna, albo "co ja bym ..." ;) Tutaj zdrowy rozsądek nie ma znaczenia - liczą się papiery i pieczątki :( [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym