Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 227837, member: 3789"] Na jakimś szkoleniu czy seminarium mówili, że punkt ładowania musi stanowić "[U]zakończenie instalacji elektrycznej[/U]". I dalej, że gniazdo na ścianie, do którego można podpiąć cokolwiek na jakimkolwiek kablu, nie jest według nich takim zakończeniem. A więc chyba chodzi im o urządzenie trwale i nieruchomo dołączone do instalacji, jak np. płyta indukcyjna w kuchni. Ja miałem w rękach już kilka ekspertyz i co projektant, to inne podejście! :unsure: A wszyscy z tymi samymi uprawnieniami budowlanymi bez ograniczeń! W pierwszej było bardzo ściśle zdefiniowane że musi być Mode 3 czyli Wallbox (małe wyjaśnienie - ta firma sprzedaje również sprzęt i Wallboxy ;) ): [ATTACH type="full" alt="1742936329837.png"]26240[/ATTACH] A w ostatniej eksp. jaką widziałem, baaardzo dużo pisze o zabezpieczeniach, materiałach i ich certyfikatach, dopuszczeniach, sposobie ułożenia i prowadzenia przewodów (w tym przez przejścia ppoż). A na temat samego punktu ładowania tylko bardzo ogólne wymagania (to było spisane przez porządnego rzeczoznawcę - elektryka, który nie handluje Wallboxami na boku tylko robi solidną inżynierską robotę :) ): [ATTACH type="full" alt="1742936606124.png"]26241[/ATTACH] A więc wygląda na to , że trzeba właściwego projektanta wybrać, który ma punkt widzenia zgodny z naszymi potrzebami :ROFLMAO: [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym