Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 230439, member: 3789"] Uwaga! w Ustawie o elektromobilności jest napisane jakie uprawnienia są wymagane do sporządzenia ekspertyzy. To nie są zwykłe uprawnienia elektryka typu Eksploatacja/Dozór do 1kV, tylko coś grubszego. Jak na samym początku zaprosiłem elektryka na rozpoznanie tematu w hali garażowej, to pomierzył mi długości tras kablowych, zaproponował przekroje kabli i zabezpieczenia i przytulił papier z królem. Później słuch po nim zaginął, kontakt się urwał :cautious: Wszystko przebiega tak jak napisałeś, pod warunkiem że Zarząd będzie przychylnie nastawiony i nie stwarza dodatkowych problemów / wymagań. U mnie np. Administracja / Zarządca przedstawił całkiem spójny i sensowny plan działania (podobny do Twojego) i listę wymaganych papierów. Wyglądało całkiem spoko, do ogarnięcia w miesiąc. Tylko że potem jak już złożyłem te papiery to okazało się, że Zarząd Wspólnoty ma zupełnie inny punkt widzenia, bo skonsultował się gdzieś na mieście u radcy prawnego, i zrobił się cyrk Monty Pythona... A to Zarząd wydaje decyzję i podpisuje zgodę, nie administracja... W takim momencie firma która robiła projekt, i miała ogarniać od A do Z i uzgadniać sprawę ze Wspólnotą, zwykle nabiera wody w usta i przestaje odpisywać na maile. Bo woli poświęcać czas klientom bez dodatkowych problemów, a nie wikłać się w spory prawne ze Wspólnotą :( Wycena jaką ja dostałem to 13k Brutto (po "rabatach"): -montaż+materiał : 8,5k -ekspertyza 1,2k -projekt 1,5k -Wallbox 11kW: 1,6k Poza tym jeszcze opłata przyłączeniowa dla OSD: ~700 zł (nowe przyłącze, indywidualny licznik). Tanio nie jest. Prosto też nie zawsze. Ale jeśli planuje się eksploatację na dłuższe lata, mogłoby mieć sens. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Instalacja wallboxa w garażu podziemnym