Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Inteligentne ładowanie w słoneczne dni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Cynamon, post: 253502, member: 6035"] To mój pierwszy post na tym forum więc po pierwsze: Cześć Wszystkim! Od niedawna jestem posiadaczem Tesli model 3, ze względu na nadprodukcje z PV szukałem inteligentnego i niedrogiego sposoby na ładowanie w słoneczne dni. Wiem, że są, opisywane również na tym forum, gotowe systemy do zarządzania ładowaniem, ale kosztują one niemało, 3k+ PLN. Mój sposób jest znacznie tańszy, może nie tak zaawansowany, ale cały czas w trakcie rozbudowy. W tym poście chciałem się podzielić pomysłem na inteligentne ładowanie w słoneczne dni. Wszystko oparte jest na aplikacji TUYA więc i urządzenia tutaj wykorzystywane muszą być z nią kompatybilne. Ładowarek pod Tuya jeszcze nie ma aż tak dużo, ja zdecydowałem się na jedną od firmy AMPERE POINT. Pełne i co ważne płynne zarządzanie poziomem ładowania z poziomu aplikacji. Do tego dokupiłem urządzenie, które mierzy poziom nasłonecznienia, luksomierz oczywiście kompatybilny z TUYA (można znaleźć na portalu aukcyjnym) , mój komunikuje się po ZigBee, nie szukałem na siłę po wifi ponieważ mam na zigbee już trochę sprzętów, tutaj wymagana jest bramka komunikacyjna. Posiadając te dwa urządzenia w aplikacji Tuya możemy już skonfigurować automatykę uzależniającą momenty włączenia/wyłączenia, moc ładowania. Nie będę się tu rozpisywał nad samą konfiguracją ponieważ jest ona bardzo prosta i intuicyjna, można to zwobić na wiele sposobów z poziomu urządzania czy przy pomocy scen. W moim przypadku koszt całego oprzyrządowania z ładowarką 11KW nie przekroczył 1500zł. W planach jest jeszcze montaż inteligentnego rejestratora tuż za licznikiem który będzie w stanie monitorować każdą z faz osobno, również kompatybilny z TUYA, ale coś więcej napiszę jak potestuje. Chciałem się podzielić pomysłem, bo sam spędziłem sporo czasu szukając przed zakupami informacji na temat powyższego rozwiązania, u mnie się sprawdza [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Inteligentne ładowanie w słoneczne dni