Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jacek Balkan otrzeźwiał z wodorem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 150968, member: 89"] Moje przemyślenia (nie jestem z branży) problemem kolei jest: [LIST] [*]Droga infrastruktura - położenie torów i stacji przeładunkowych przy magazynach jest drogie. Finalnie i tak trzeba mieć tiry do wożenia towaru ze stacji do magazynu. Może gdyby ktoś dla Warszawy kupił 100 ha pola przy torach pod Ożarowem Mazowieckim, pociągnął tam rozwidlenie torów, postawił stacje i na budował magazynów... CPK mialo chyba trochę taką rolę spełniać - centralnie położony hub przeładunkowy, choć mówiło się głównie o lotnisku. Drogi są "za darmo". [*]Zapchanie torów - na tym samym torze lata pociąg osobowy 120-140 kmh (czy nie wiem ile tam lata pendolino) i towarowy 90 kmh - finał jest taki, że towarowe mogą jeździć tylko nocami i tracimy na szybkości dostawy. [*]Trochę konsekwencją 1 i 2 jest też wielkość dostaw - żeby kolej się opłacała, to właśnie musiałby być jakiś wielki hub przeładunkowy dla wielu firm żeby opłacało się wysłać pociąg z Gdańska do takiego hubu zawalony towarem po brzegi. Domyślam się, że jak chciałbyś puścić 1- 5 wagonów, to się nie opłaci i lepiej brać 1-5 tirów. [*]Puste powroty - łatwo sobie wyobrazić, że pociągi wracały by do Gdańska praktycznie puste, a TIRy jednak coś wożą w obie strony. [/LIST] Rok temu oglądałem taki film o tym samym problemie w USA: [MEDIA=youtube]qQTjLWIHN74[/MEDIA] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jacek Balkan otrzeźwiał z wodorem