Jak działa FSD?

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Jest takie skrzyżowanie pod Krakowem, gdzie FSD sam włącza kierunkowskaz i bez potwierdzania płynnie zmienia pas. Myślałem, że nie tak ma to działać w Europie :) Jest jakaś reguła, w jakich miejscach takie sztuczki się dzieją?

danielm

Pionier e-mobilności
tak, jeśli to była kiedyś obwodnica/droga ekspresowa to tak się dzieje bo mapy mamy stare 2019. droga ekspresowa bydgoszcz - świecie jest w przebudowie od 2 lat. jeden pas, przewężenia co chwile, ograniczenie do 60km/h przez 30km. tesla widzi to jako obwodnicę świecia, ograniczenie do 110km/h i chętnie jechałaby na pełnym FSD :) nie odważyłem się

Bronek

Pionier e-mobilności
O jak ja to mile wspominam ;-) i ten brak próśb o łapanie kierownicy .. Niestety chyba u Ciebie będzie podobnie w miarę upływu czasu i aktualizacji i jak Twoje auto " okrzepnie" w naszych realiach, raczej to znikinie?
U mnie m/w po roku

Miałem tak, przy zjazdach ale nie wszystkich i nawet sama proponowała wyprzedzanie.
Czyli tu dzieją się rzeczy nie zawsze zgodne z ogólnymi regułami. Pomimo starych map u mnie się na "mojej testowej trasie" pozmieniało "na lepsze" .
Trzeba pamiętać , że te dzialania są tylko gdy ustawimy cel i to czasem działa też gdy nie ma pelnego FSD ale jest możliwe a my tylko korzystamy z AP.
I co wiecej pomimo tej samej trasy, pogody i ruchu, zachowania bywały różne.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Chodzi mi zwłaszcza o to, że nie ma ględzenia o potwierdzanie dźwignią kierunkowskazów i ruszanie kierownicą. Ten manewr jest naprawdę autonomiczny i prawdę mówiąc perfekcyjny (w przeciwieństwie do niektórych znacznie prostszych sytuacji :) )

1619614437285.png

sd tosia

Posiadacz elektryka
O jak ja to mile wspominam ;-) i ten brak próśb o łapanie kierownicy .. Niestety chyba u Ciebie będzie podobnie w miarę upływu czasu i aktualizacji i jak Twoje auto " okrzepnie" w naszych realiach, raczej to znikinie?
U mnie m/w po roku

Miałem tak, przy zjazdach ale nie wszystkich i nawet sama proponowała wyprzedzanie.
Czyli tu dzieją się rzeczy nie zawsze zgodne z ogólnymi regułami. Pomimo starych map u mnie się na "mojej testowej trasie" pozmieniało "na lepsze" .
Trzeba pamiętać , że te dzialania są tylko gdy ustawimy cel i to czasem działa też gdy nie ma pelnego FSD ale jest możliwe a my tylko korzystamy z AP.
I co wiecej pomimo tej samej trasy, pogody i ruchu, zachowania bywały różne.
Ale przecież tak jest, że FSD proponuje wyprzedzanie - czyli albo wajchą góra/dół albo klik na ekranie aby anulować.
Swego czasu elektronika bardzo ostro reagowała na cienie na drodze.

danielm

Pionier e-mobilności
Chodzi mi zwłaszcza o to, że nie ma ględzenia o potwierdzanie dźwignią kierunkowskazów i ruszanie kierownicą. Ten manewr jest naprawdę autonomiczny i prawdę mówiąc perfekcyjny (w przeciwieństwie do niektórych znacznie prostszych sytuacji :) )

View attachment 748
no to wszystko się zgadza, w takich miejscach auto samo zmienia pasy i samo wjezdza/zjeżdza ślimakami

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie juz nie proponuje. I nie wiem czy to wina map czy???
Kiedyś jak jechałem za samochodem wolniejszym ( np mad max) , to proponował. teraz mogę jechac kilometrami i jak sam nie wrzucę kierunkowskazu i potem wajhą.. to tak będzie jechała do ur.. śmierci

Relevant

Fachowiec
Mam to samo. Od razu po zakupie auto mocno chciało samo a ja się bałem, nieco później przestało, zero inicjatywy, choć w opcjach wszystko niby ok, FSD, mad maxy itp.