Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jak jest naprawdę z hałasem?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="cooler, post: 8199, member: 274"] Mam akurat porównanie do 4 moich samochodów: - Passat B5FL 1.8T - w nim jest ciszej jeżeli chodzi o szumy powietrza i koła, ale dochodzi silnik który słychać ale dopiero tak przy 160km/h+ - Toyota Sienna 2015 (już po Face Liftingu między innymi lepiej wyciszona) - też ciszej, o dziwo także szum powietrza, co biorąc pod uwagę wielką bryłę tego 8-mio osobowego potwora drogowego i wielkie przesuwne drzwi + wielkie lusterka bardzo mnie zdziwiło, mam bezpośrednie porównanie bo w niedzielę wracałem znad morza Sienną a w poniedziałek już testowałem na A2 Teslę. Silnika też w sumie w Siennie nie słychać bo przy 180km/h ma lekko ponad 3 tys obrotów. - VW Polo 2018 - tak mały (ale wariat) samochód a wyciszony naprawdę dobrze - jadąc równo np 150 jest dużo ciszej, dopiero jak mocno ciśniemy to słychać 3 cylindrowy silniczek. Mniej szumów niż Tesla, prawie wcale od drogi, tylko ten silnik gdy dociążony słychać bardziej - Toyota Tercel 1997 - no tu już jest głośniej niż w Tesli, zarówno szumy jak i powyżej 140km/h silnik wyje na wysokich obrotach. Sam go kiedyś wyciszałem, bo było tragicznie na trasie, teraz da się radia słuchać bez pogłaśniania w zależności od prędkości. Tak więc szczerze mówiąc to jestem zdziwiony że samochód z takim Cx =0,23 oraz dość małą bryłą jest tak głośny. Trzeba by pozalepiać wszystkie szpary i stopniowo dochodzić skąd jest najgorzej. Na Ali i eBayu są gotowe zestawy uszczelek wyciszające TM3 - podobno szumy powietrza są bardzo do ogarnięcia, a swoje pewnie robi słabe spasowanie blacharskie - jak gdzieś już napisałem: chyba mój model stopami pasowali, bo nawet dach krzywo wkleili... Różne szpary, odstające elementy, listwy drzwi nie pasujące do siebie i to wszystko się mści. Dodatkowo nasz Norweski Azjata zauważył że hałas mocno odbija się od szkła sufitu i twierdził że jak się tam matę przyssa to jest lepiej. Edit: Po wykonaniu poprawek spasowania w serwisie i dodatkowo oklejeniu wnętrz nadkoli pianka (sami to zaproponowali) wg mnie i pasażerów Tesla jest w tej chwili naszym najcichszym samochodem, dodatkowo na wakacyjny wyjazd do Bułgarii i Turcji założyłem 2-wu warstwową osłonę przeciwsłoneczna na dach i tylnia szybę i okazało się że to także robi dobra robotę bo dźwięki nie odbijają się od szkła. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jak jest naprawdę z hałasem?