Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jak najlepiej wykonać słupek do ładowania?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Olecki, post: 50480, member: 1203"] Trochę się zeszło ale w końcu podłączyłem swojego wallboxa. Wszystko jest zrobione tak aby pod względem przepisów nikt nie mógł się przyczepić. Jeśli kogoś interesuje podsumowanie kosztów to: Rozdzielnia elektryczna z fundamentem - około 650 PLN . Można kupić lub wymurować wyższy fundament, ja wolałem coś mniejszego Rurka arota 40mm do okablowania w ziemi - około 4,5 PLN za metr (u mnie 11 metrów) Folia niebieska do oznaczenia okablowania w ziemi - jakeś grosze (11 metrów) Przewód 5x4mm - około 30 PLN za metr (16 metrów) Korytka kablowe w budynku - według potrzeb i możliwości, rozstrzał cenowy jest duży (3 metry) Rozdzielnia tablicowa w budynku - około 100 PLN (jeśli jest miejsce w rozdzielni głównej w budynku to można pominąć) Licznik energii 3-fazowy - około 200 PLN (nie jest wymagany, ja zainstalowałem dla wygody rozliczeń) Wyłącznik nadmiarowo-prądowy C25 - około 40 PLN Wyłącznik różnicowo-prądowy 4P 40A, typ B - 770 PLN (jeden z tańszych, niestety polski Garo to prawie 2k PLN a renomowanych marek ponad 3k) Wyłącznik główny w rozdzielni - około 20 PLN Wallbox / gniazdo - według uznania, w zależności co się wybierze Robocizna - trzeba dowiadywać się lokalnie we własnym zakresie (u mnie około 20 roboczogodzin razem z pracami ziemnymi i kuciem przejść na przewód w budynku) Zostało mi jeszcze wycięcie przejścia na przewód wallboxa w fundamencie tak żeby można było zamknąć drzwiczki podczas ładowania, zabezpieczenie jego krawędzi aby nie uszkodzić przewodu oraz dorobienie klapki zakrywającej przejście gdy wszystko jest zamknięte ale to już drobnostka, kilkanaście złotych i 1-2 godzinki pracy. [ATTACH type="full" alt="IMG_20220801_122453.jpg"]6166[/ATTACH] [ATTACH type="full" alt="IMG_20220801_122114.jpg"]6167[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jak najlepiej wykonać słupek do ładowania?