Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jak naładować 30 mln elektryków?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 59228, member: 919"] [USER=89]@Michal[/USER] dokładnie to koncepcja... którą mogę sobie już wybrać w UK w postaci właśnie taryfy którą wspomniałem (mam kompatybilną ładowarkę). Mam wtedy tanie ładowanie od 23:30 do 05:30 (na sztywno i zawsze) i dynamicznie w 30 minutowych paczkach, poza tym okresem, kiedy operator stwierdzi, że to możliwe, bo albo energia jest tania, albo jest jej za dużo (też tak się może zdarzyć) albo trzeba sieć zbalansować. I ta dynamiczna energia też mi jest sprzedawana za grosze. Ja tylko podpinam samochód i 'mówię', że np. chcę go mieć naładowany do 80% do godz. 06:00 rano i resztą zajmuje się sieć / operator. Poza tym pan Łukasz w klipie i pismo "Nature" popełniają jeden błądw założeniach: nigdy nie będzie się ładowało 30 mln samochodów na raz. Wystarczy sobie zadać pytanie ile razy w tygodniu ładujecie samochody. Drugi wniosek niby odciążający sieć, z którym się nie zgadzam to powszechne ładowanie w pracy. Nie zgadzam, się bo w trakcie naszych godzin pracy (załóżmy od 9 do 17) jest szczyt i energia jest najbardziej potrzebna w skali każdego kraju i również najdroższa. Niezależnie czy energia jest z OZE czy nie, czy wiatr wieje czy nie, najmniej energi jest zużywane w nocy (i jednoczesnie jest jej największy nadmiar do zagospodarowania) dlatego jak dla mnie noc to jest czas na masowe ładowanie elektryków. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jak naładować 30 mln elektryków?