Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jak naładować 30 mln elektryków?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 59230, member: 89"] Teraz noc ale jak będzie bardzo dużo PV, to może właśnie dzień. Dużo zależy od tego jak zbudowana i zasilana jest sieć energetyczna ale niezmienny jest fakt, że mając odpowiednio przystosowane urządzenia można łatwo sterować obciążeniami i przenosić je w odpowiednie pory dnia. Inne zachowanie mogło by być latem (dużo PV ale mało wiatru), inne wiosna i jesienią (średnio PV ale dużo wiatru rano i wieczorem), a jeszcze inne zimą - więcej energii dostępne nocami. Moim zdaniem dzisiaj już powinny wejść przepisy zmuszające producentów dopuszczonych do sprzedaży w EU urządzeń o dużym poborze do przystosowania ich do pakietyzacja energii oraz oczywiście standard komunikacji. Przykładowo ja mam bufor ciepła ~900 kg, który nawet przy mrozach -10C wystarczy nagrzać raz dziennie żeby w domu było ciepło. Jeśli ten bufor miałby połączenie z siecią energetyczną, to spokojnie oni mogliby sobie sterować tym kiedy on się nagrzewa, a ja i tak miałbym w domu ciepło, niezależnie czy to działo by się 1 raz mocno i długo, czy 20 razy bardzo krótko. Ps. Przestań już nam wcierać w oczy ten Octopus, bo ja bardzo mocno zazdroszczę Wam takiego mądrego rozwiązania. My tu nie możemy się doprosić o sensowne rozliczenie magazynu energii i inteligentne liczniki, tylko dupa mi marznie przy robieniu zdjęć wskazań zimą przy liczniku :p Żartuje nie przestawaj - ważne żeby szerzyć wiedzę, że takie systemy już istnieją! ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Jak naładować 30 mln elektryków?