Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak sprawdzić typ akumulatora ma tesla y
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Luki_luk, post: 149843, member: 3500"] Dziękuję za konkrety. Poszperałem więcej na forum ogólnym o nieco się dowiedziałem o ładowarkach, ale po kolei: Ad 1. Czy dobrze rozumiem, że skoro y rwd ma baterie LFP to lepiej je ładować do 100% i rozładowywać nawet poniżej 20%, wszystko po to, aby w całym cyklu życia baterii ładować ją jak najmniej razy, bo się szybciej degraduje z każdym ładowaniem? Trochę mi to nie pasuje do porównań akumulatorów LFP z Li-ion gdzie było napisane ze LFP wytrzymują 3000 cykli a Li-ion poniżej 1000. Przepraszam, że tak dopytuję, ale chcę poznać powody danego postępowania. Sprawdziłem instrukcja obsługi mówi ładować do 100%. Uzasadnienia brak. Ad 2. Jak mam odczytać z VINu rodzaj baterii? Proszę o wskazówkę. U mnie na 7 pozycji VIN jest E co teslatap rozkodowuje jako battery type=electric. Szukałem i nic… jedynie się dowiedziałem ze nowa homologacja z marca 2024 (jest o niej wzmianka tu na forum) będzie miała rozgraniczenie typów baterii na 7 pozycji VIN. Bardzo chcę wiedzieć jaka ta bateria jest i się nie pomylić, bo z porównań własności technicznych wynikają wprost inne style postępowania. Ad 3. Dzięki Waszym wskazówkom zaczynam lepiej to rozumieć. Przejrzałem ceny wallboxa tesli, Zencar, KHONS, Feyree, Habu Greencel. Praktycznie ceny są powyżej 2kPLN poza Feyree, który na Ali z dostawą w ciągu 5 dni z Francji kosztuje poniżej 750 zł a na naszym rodzimym serwisie ktoś sprzedaje za 899 zł. Do tego przejściowka z dużej na mała sile i wydaje mi się, że nic mnie nie zaskoczy, bo każdy gospodarz jakieś gniazdo siłowe ma. Chciałbym to kupić jako tymczasowe i mobilne rozwiazanie, a docelowo stacjonarnie wallboxa z tesli w garażu powieszę. Mam PV i przyznaję lektura forum w wątku PV jeszcze przede mną. Czy jest coś przeciwko Feyree? Dla mnie jego podstawową zaletą jest cena i mobilność. Nie przeszkadza mi cegła, bo bez problemu znajdę dla niej miejsce w tych przepastnych schowkach y. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak sprawdzić typ akumulatora ma tesla y