Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Jak sprzedać używanego elektryka?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 182882, member: 3354"] Dlatego porównałem EV (chociaż nie wiem jak to wygląda w przypadku ICE innych niż Octavia/Corolla/Ceed) do sprzętu AGD/RTV. Jakiś czas temu naszła mnie ochota na pozbycie się "starego" 3 letniego TV, żeby zrobić miejsce dla nowego, większego i kolorowego. Popyt = 0. Ostatecznie poszedł za ~15% ceny zakupu, bo zwyczajnie nie miałem co z nim zrobić, trzymać się nie da, wyrzucić szkoda i 1000zł to więcej niż 0zł. Ze strony kupującego sprawa wyglądała tak, że powiedzmy za 2-3k kupi coś nowego, z gwarancją, nowymi bajerami i podobną jakością obrazu. Akurat bardzo chciałem przewalić trochę sianka na nowe TV, więc ostatecznie poszedł na OLX za niewielką kasę. Za 3 lata, kiedy będę rozważał sprzedaż TM3LR, prawdopodobnie na rynku będzie już kolejny facelift, cała lista udoskonaleń, 3% lepszy zasięg i fabrycznie montowane coś, czego w moim nie ma. W dodatku zakładam dużo większą ofertę EV niż w tej chwili. VAG już się obudził i widać, że coś robią. Stellantis też chyba się obudzi, chociaż może to jeszcze potrwać. Chińskie samochody też będą się pojawiać i mocno cisnąć ceną. Spodziewam się, że po 3 latach utrata wartości będzie znaczna. Z drugiej strony oferta ICE, dla osób takich jak ja, w tej chwili prawie nie istnieje, a przez kilka kolejnych lat zaniknie. Nie chcę jeździć Corollą, czy Octavią z jeszcze bardziej wykastrowanym układem napędowym. Dzisiaj Octavia RS 2.0 TSI kosztuje po rozsądnej konfiguracji 190k, a spodziewam się, że emisja 160g/km skutecznie wyeliminuje ją z rynku. Focus ST podobnie. Civic Type-R 250k (LOL). W dodatku to nie są samochody, które mnie jakoś bardzo biorą. Już wyrosłem z ochoty na słuchanie gangu silnika, jestem w stanie poświęcić trochę kontroli nad samochodem na rzecz komfortu. W zakresach sensownych cen zostaną głównie małe jeździdełka, które za pomocą 3 cylindrów i jakiejś bateryjki osiągają 100 już po 10, no może 12 sekundach. To co wyżej, powoduje, że przewiduję powstanie większego popytu na używane EV, co będzie miało tę zaletę, że chociaż będzie się dało je wycenić. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Jak sprzedać używanego elektryka?