Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Hainer, post: 52248, member: 1049"] Wiele osób na forum pyta o terminy rozpatrywania ich wniosków przez urzędników NFOŚiGW i dlaczego to tak długo trwa. Spróbuję na moim przykładzie określić kiedy wasz wniosek zostanie rozpatrzony przez urzędnika który dostaje wypłatę za pracę z waszych podatków. Żeby było zabawniej oni sami napisali sobie regulamin i terminy rozpatrywania tych wniosków ( w mojej historii ośmieliłem się ich zapytać o co chodzi z tymi terminami skoro ich nie przestrzegają i dostałem po 2 dniach odpowiedź ( jak na ich standardy to bardzo szybko), że te terminy w regulaminie są tylko orientacyjne i nie są zobowiązujące ( oczywiście dla nich, bo obywatel ma wyznaczony termin odpowiedzi a potem Pa - wniosek składaj na nowo i na początek kolejki ) ( jak ktoś nie wierzy to mogę wkleić skany korespondencji z nimi ). A oto ich regulamin: [CENTER] [B][COLOR=rgb(44, 130, 201)]Rozdział III[/COLOR][/B][/CENTER] [COLOR=rgb(44, 130, 201)][/COLOR] [CENTER][COLOR=rgb(44, 130, 201)][B]Etapy rozpatrywania wniosku[/B][/COLOR][/CENTER] [COLOR=rgb(44, 130, 201)][/COLOR] [CENTER][COLOR=rgb(44, 130, 201)][B]§ 4[/B][/COLOR][/CENTER] [COLOR=rgb(44, 130, 201)] Na poszczególne etapy rozpatrywania wniosku przewiduje się następującą liczbę dni roboczych: 1. rejestrowanie wniosku – do 3 dni od daty wpływu wniosku; 2. ocena wniosku wg kryteriów dostępu do 5 dni od daty rejestracji wniosku; 3. uzupełnienie przez wnioskodawcę brakujących informacji i/lub dokumentów, wymaganych na etapie oceny wg kryteriów dostępu do 5 dni od dnia otrzymania wezwania przez wnioskodawcę[URL='https://forum.elektrowoz.pl/#_ftn1'][1][/URL]; 4. ponowna ocena wniosku wg kryteriów dostępu – do 5 dni od daty rejestracji skorygowanego wniosku; 5. ocena wniosku wg kryteriów jakościowych dopuszczających – do 10 dni od dnia zakończenia oceny wg kryteriów dostępu; 6. uzupełnienie przez wnioskodawcę brakujących informacji i/lub dokumentów, wymaganych na etapie oceny wg kryteriów jakościowych dopuszczających – do 7 dni od dnia otrzymania wezwania przez wnioskodawcę[URL='https://forum.elektrowoz.pl/#_ftn2'][2][/URL]; 7. ponowna ocena wniosku wg jakościowych dopuszczających – do 10 dni od daty rejestracji skorygowanego wniosku; 8. przed podpisaniem umowy o dofinansowanie, NFOŚiGW zastrzega możliwość wezwania wnioskodawcy w celu uszczegółowienia warunków dofinansowania – do 10 dni od daty zakończenia oceny wg kryteriów dostępu i jakościowych dopuszczających. Proces uszczegółowienia warunków umowy odbywać się będzie poprzez wymianę korespondencji w formie elektronicznej za pomocą dedykowanego systemu informatycznego udostępnionego przez NFOŚiGW lub za pośrednictwem poczty elektronicznej (na adres e-mail wskazany we wniosku o dofinansowanie); w wyjątkowych sytuacjach proces ten może się odbyć poprzez wymianę korespondencji w formie pisemnej lub z wykorzystaniem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość pozwalających na identyfikację osób biorących udział w spotkaniu – decyzję w tym zakresie podejmuje NFOŚiGW; 9. uchwała o dofinansowaniu przedsięwzięcia - do 13 dni od zakończenia oceny wg kryteriów jakościowych dopuszczających lub zakończenia uszczegółowienia warunków dofinansowania; 10.przygotowanie i podpisanie umowy o dofinansowaniu przedsięwzięcia - do 16 dni od dnia podjęcia uchwały przez Zarząd NFOŚiGW. [HR][/HR] [URL='https://forum.elektrowoz.pl/#_ftnref1'][1][/URL] Termin[B] [/B]uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem uzupełnienie wniosku wpłynęło do NFOŚiGW. [URL='https://forum.elektrowoz.pl/#_ftnref2'][2][/URL] Termin[B] [/B]uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem uzupełnienie wniosku wpłynęło do NFOŚiGW.[/COLOR] [COLOR=rgb(0, 0, 0)]Ja aktualnie jestem ( tak mi się wydaje ) na etapie z punktu 8[/COLOR] Wniosek złożyłem 13 stycznia 2022r i wg moich obliczeń ( uwzględniając 3 krotne poprawki, moje odpowiedzi złożone w ciągu jednego dnia od informacji z NFOŚiGW ) powinno to zając 61 dni. ponieważ nie mamy informacji w regulaminie czy te dni liczymy jako robocze czy kalendarzowe przyjmiemy do obliczeń wariant mniej korzystny dla podatnika czyli dni robocze. A więc zgodnie z regulaminem mój wniosek na obecnym etapie powinien być rozpatrzony w terminie około 3 i pół miesiąca czyli do końca kwietnia 2022r. Mamy koniec sierpnia czyli urzędnicy mają jakieś 3 miesiące poślizgu ( do dalszych obliczeń w zaokrągleniu należy przyjąć współczynnik x2 ). Zostało mi do przejścia częściowo 8, cała 9 i 10, Czyli w zaokrągleniu 5+13+16 = 34 i do tego współczynnik x2 daje nam kolejne 68 dni roboczych. Czyli bez nerwów czekam na wypłatę pod koniec roku 2022. Potem piszę do nich pismo gdzie moje pieniądze i ile ta zabawa może jeszcze trwać ? Pozdrawiam wszystkich oczekujących beneficjentów programu Mój elektryk Ps Mój kalkulator chyba działa bo nawet osoby składające wnioski pod koniec zeszłego roku nie otrzymały jeszcze dotacji. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?