Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Hainer, post: 52294, member: 1049"] Jeżeli wprowadziliście do amortyzacji zakupiony samochód a jako wartość początkową cenę z faktury to po otrzymaniu kiedyś tam w przyszłości dotacji będziecie musieli skorygować jego wartość początkową o kwotę dotacji i dokonać korekty odpisów amortyzacyjnych dokonanych wcześniej do momentu otrzymania dotacji. Można tak zrobić ale komplikuje to Księgowość jak ktoś sam prowadzi, do tego trzeba umieć to obliczyć i mieć pismo dokument wyjaśniające czemu zrobiliście korektę. Jak taka korekta przeskoczy na następny rok to wtedy w ogóle się wam skomplikuje życie bo będziecie jeszcze musieli skorygować zeznania roczne PIT bo odpisy amortyzacyjne mają wpływ na wasze podatki wykazywane w rozliczeniach za dany rok. Dlatego prościej jest zakładając z góry, że kiedyś w końcu dostaniemy tą dotację od razu odliczyć jej wysokość od ceny z faktury. Odpisy amortyzacyjne będą wtedy od razu w odpowiedniej wysokości i nie trzeba będzie robić korekty. Taka jest moja interpretacja. Proszę jej nie przyjmować jako obowiązującej i się na nią nie powoływać bo żyjemy w Państwie Polska gdzie co miasto i inny US to mamy inną interpretację przepisów. Proszę mnie też nie oskarżać o wprowadzanie ludzi na forum w błąd bo jak podaje tu jakieś informacje jak ktoś pyta to raczej wcześniej gdzieś coś na ten temat czytałem inaczej bym się nie wypowiadał. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?