Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Norbert, post: 126947, member: 319"] Duże odstępy są na wypadek wypadku. I to działa. Wpadłeś kiedyś w poślizg? Albo musiałeś kiedyś hamować z dużej prędkości na mokrej / ośnieżonej nawierzchni? Czy zauważyłeś "efekt" przyśpieszania? To jest taki złudny efekt, niby jedziemy z jakąś prędkością i niby nie jest szybko, ale kiedy nagle zaczyna brakować miejsca lub trzeba się zatrzymać - mamy wrażenie, że zaczynamy "zapier...ć", a auto nie zwalnia. Wtedy jest bum. Symulacja gwałtownego hamowania nie daje tego efektu. Zauważa się to dopiero w normalnym ruchu, kiedy nie jesteśmy przygotowani na taką akcję. Po to są te odstępy. Mam taką prostą zasadę, że jeśli jadę szybko np. autostradą i np. lecimy sobie lewym bo wyprzedzamy jakiś ciąg aut. Jedzie ktoś przede mną i jadą za mną, a ten za mną jest niebezpiecznie blisko, to trzymam deko większą odległość przed sobą, aby skompensować tego z tyłu. W przypadku nagłego hamowania, mam miejsce przed sobą aby ten z tyłu jeśli się zagapi lub jest zbyt blisko, nie wjechał mi w kufer. I nie potrzeba na to 50 czy 100m. W sytuacji nagłego hamowania przede mną, również zaczynam gwałtownie hamować, jeśli ten z tyłu budzi się późno to mogę wtedy deko odpuścić. To samo praktykuję na np. skrzyżowaniach - obserwacja tyłu i deko więcej miejsca z przodu. Już nie raz uratowało mi to tyłek, bo mogłem dać komuś te 2-3m. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)