Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Norbert, post: 129627, member: 319"] W Audi 100% trafności - czyli się da. Po co, GPS + pomiar z czujników powinien dać dokładność do 1km. Tyle mam Tesli. Jeśli jadę zupełnie płasko - wskazania GPS względem licznika to 0-1km. Umówmy się, że to nie ma znaczenia. 10km to już dużo - zwłaszcza w mieście czy na ograniczeniu do 30km/h w strefie zamieszkania. Być może lepiej zrobić to % 1-2%... 140 to i tak dużo, w zasadzie jeśli ktoś będzie się poruszać 135 czy nawet 130 to jest bezpieczniej niż 150... Nie tylko drogi szybkiego ruchu. Mnie notorycznie wyprzedzają tiry w terenie zabudowanym, nawet jak nie jadę przepisowo. Takie 40 ton z 70 czy 80 raczej ciężko zatrzymać przed dzieckiem które wybiegło przed pojazd czy zjechało na rowerku ze ścieżki rowerowej która jest obok... Również nie mam z tym problemu. Nie pamiętam kiedy ostatni mandat zapłaciłem, a i tak jeśli się przytrafiło, to było to zwykle symboliczne przekroczenie prędkości i śmieszne kwoty. Wróć - ostatni mandat zapłaciłem za brak kwitka z ubezpieczeniem, miałem stary, a nowego nie wsadziłem w dokumenty. Chyba 50zł kilka lat temu. Nie do końca to porównanie. Broń - bo jeśli ktoś mnie napadnie w domu... różnie można tłumaczyć i w zasadzie jest logiczne - poniekąd. Natomiast auto... bo jeśli ktoś mnie wyprzedzi z prędkością 250, to muszę mu pokazać ? Konkluzja jest taka, że skoro chcemy bezpiecznie to cięcie powinno być krótkie. Chociaż to i tak utopia. Ale popatrz na zakaz wyprzedzania przez tiry... Uspokoiło się deko, nawet bardzo. Jedzie się przyjemniej. A pomyśl, gdyby tak każdy na autostradzie miał max 140 to żaden wariat by Ci nie dolatywał do tyłka z prędkością ponad 200km/h, a gdyby wyeliminować kierowców którzy nie potrafią sprawnie wyprzedzić itp itd., to już w ogóle ruch byłby płynny i bezstresowy. Bo wiesz, myślę sobie, że jeśli ktoś chce jechać sobie 90km/h to powinien wybrać DK, a nie S czy A. Tam ruch spokojny i bezstresowy. Oczywiście nawiązuję tu do sytuacji wyprzedzania, gdzie kogoś nie stać na lekkie dociśnięcie gazu na tę chwilę czy dwie, albo poczekanie aż pojazd który się zbliża szybko, wyprzedzi ... Mnie osobiście irytuje sytuacja w której mam 100m do pojazdu na prawym, a ten zajeżdża mi drogę. Jadę przepisowo, a i tak muszę deptać po hamulcu bo 1. wpakował się przed maskę, 2. dalej jedzie z tą samą prędkością. To popatrz na odcinek 918, w kwestii przejścia dla pieszych. Gość wchodzi z dziećmi i zbytnio nie widać aby wychodząc zza stojącego już pojazdu - deko zwolnić, i wychylić się aby upewnić czy inni kierowcy ogarnęli, że ktoś jest na pasach, w ostatnim momencie kiedy go widać gdzieś tam odwraca wzrok, ale ja osobiście wyznaję zasadę, że obserwuję dokładnie to co się dzieje ale nie dopiero kiedy wchodzę na tę część jezdni. W moim mieście dosłownie 100 czy 150m od miejsca gdzie mieszkam, była podobna sytuacja, gdzie dwie piesze wpakowały się pod auto :) Przy czym sytuacja była taka, że ruch na jednym pasie stał z powodu koreczka, drugi pas jechał ( w przeciwnym kierunku ). Zero rozwagi. Naturalnie w sytuacji na tym nagraniu, kierowca na pasie środkowym itd., powinien zwrócić szczególną uwagę na sytuację, ale znów - pieszy widzi i słyszy więcej. Inne bodźce dookoła. Słyszałeś o wypadku jak koleś zmiótł matkę z dzieckiem na pasach? Ona miała zielone, a ona był ślepy. Jemu się nic nie stało, a ona z dzieckiem miała tonę szczęścia. [MEDIA=youtube]7SuBWs0PPcE[/MEDIA] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)