Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak wasze zużycie opon?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 116936, member: 1062"] Zacząłbym od tego, aby ustalić jaka jest wyjściowa głębokość bieżnika nowej opony. Do niedawna takim rynkowym standardem dla opon była całkowita głębokość bieżnika w okolicy 8mm. Należy przy tym pamiętać, że opon nie zużywamy do poziomu slick, minimalna dopuszczalna prawem głębokość bieżnika opony to 1,6mm (TWI), przy czym producenci, ze względu na parametry pracy i odprowadzanie wody i błota pośniegowego, zalecają wymianę opon przy głębokości bieżnika 3mm dla opon letnich i 4mm dla opon zimowych. Wracając do początkowej myśli o głębokości wyjściowej, korzystając z okazji, że posiadam w zapasie komplet nowych oryginalnie montowanych przez Teslę w modelu Y opon letnich 255/45R19 Hankook, dokonałem pomiaru głębokości bieżnika. Uzyskany wynik wynosi 6,6mm w miejscu gdzie bieżnik jest najgłębszy (w cienkim rowku przy rancie jest to tylko 6mm). Krótkie wyliczenia dają więc wynik do zużycia maksymalnie 5mm, a zalecane zaledwie 3,6mm. Przy okazji zmierzyłem także głębokość moich nowych opon zimowych, u mnie są to 255/45R19 GOODYEAR UltraGrip Performance+, wynik w odróżnieniu od opon letnich zaskakujący, ponieważ pomiar wskazuje na 9,8mm, co daje w wyliczeniach do maksimum 6,2mm, a do zalecanego poziomu całe 5,8mm. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak wasze zużycie opon?