Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak wasze zużycie opon?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 117060, member: 1062"] Dokonałem przed chwilą pomiarów opon zamontowanych na samochodzie, potwierdzam także wcześniejsze spostrzeżenia, że opony na samochodzie dużo trudniej precyzyjnie zmierzyć. Moje pomiary mogą być obarczone trochę większym błędem niż te dokonane na oponach które mam na magazynie. Uśrednione wyniki przedstawiają się następująco: Opony przednie około 5,6mm, opony tylne około 5,2mm. Przy czym dokładnie to wymierzę podczas zmiany na komplet kół zimowych. Przebieg mojego auta to 20500km, co ma na pewno duże znaczenie, to styl mojej eksploatacji jest raczej ekonomiczny i przewidujący. Rzadko przyspieszam bardzo dynamicznie i raczej przewidująco zwalniam, moje średnie zużycie od nowości czyli lutego 2023 to 162Wh/km, nie rotowałem kół przód/tył. Uzyskany wynik wskazuje na to, że mimo napędu na 4 koła, występuje delikatna różnica w zużyciu pomiędzy osiami (zapewne będzie ona znacznie większa w RWD), tak więc rotowanie kół ma sens, kwestia tylko czy warto to robić co 10kkm, czy też podczas zmiany kompletów lato/zima. Ja mam u siebie przygotowany drugi komplet felg z oponami zimowymi i raczej będę je rotował co sezon. Aczkolwiek ostateczną decyzję w tym temacie podejmę po dokładnych pomiarach przy zmianie kół na zimowe. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Jak wasze zużycie opon?