Jak wypada 500e jako używane EV wg evclinic

solik

Pionier e-mobilności
Zaskakująco dobrze, dotyczy oczywiście egzemplarzy sprzed przejęcia przez Stellantis :)

The Fiat 500e significantly differs from the PSA group in its powertrain, as it uses a unique OBC, inverter, and electric motor system not shared with the rest of Stellantis’ lineup, proving to be highly reliable.

This vehicle is recommended because it is irreplaceable for the fun it offers and has the most desirable battery system, which is quite large for such a small vehicle.

We dare say this is a better small EV than the entire German and French lineup.

jarqu

Posiadacz elektryka
czyli nowy fiat 500e jest autorska konstrukcja ? nie ma nic wspólnego z peugotem e208 ecorsa czy ec4?

abes99

Posiadacz elektryka
Tak. Nasz na razie spisuje się nieźle, żona zadowolona, choć kilka razy zatęskniła za większą autonomią (mamy z małą baterią). Na razie, odpukać, bez przygód serwisowych (37,5kkm w 2,5 roku) ;)

Attachments

• Screenshot_2025-05-05-10-39-43-835_com.fca.myconnect.fiat.jpg
    Screenshot_2025-05-05-10-39-43-835_com.fca.myconnect.fiat.jpg
    315 KB · Liczba wyświetleń: 7

solik

Pionier e-mobilności
Tak, widac po systemie - w 600e juz jest inny, ma nawet dzwiek kierunkowskazow ze Stellantisa

U nas tez ok, mamy wieksza baterie, aplikacja dziala beznadziejnie ale integracja z HomeAssistant dziala dobrze i szybciej pokazuje dane / wywoluje komendy zdalne jak np klimatyzacja

abes99

Posiadacz elektryka
BTW, ciekawe czy można niewielkim kosztem wymienić mała baterię na większą? :unsure:
Pewnie nieopłacalne, ale czasami mi krąży po głowie ;)

solik

Pionier e-mobilności
Na niemieckim forum ktos wklejal la prime 42kwh po kolizji za 4500 ojro, tam duzo 500e wiec moze da rade przelozyc :)

jarqu

Posiadacz elektryka
dzięki, 500e jako następca zoe dla żony skreślałem ze wzglądu na gabaryty ale jeśli okazuje się to bardziej trwałą konstrukcja to warto jednak go rozważyć.

vwir

Pionier e-mobilności

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tak. Nasz na razie spisuje się nieźle, żona zadowolona, choć kilka razy zatęskniła za większą autonomią (mamy z małą baterią). Na razie, odpukać, bez przygód serwisowych (37,5kkm w 2,5 roku) ;)
Mój e208 tak samo: 2,5 roku, 36k km - żadnych problemów.

jarqu

Posiadacz elektryka
Mój e208 tak samo: 2,5 roku, 36k km - żadnych problemów.
nie bez powodu producent daje 2 lata podstawowej gwarancji :D problemy dopiero się zaczną, a tak serio to odnoszę się do tego artykułu z 1 postu i wygląda naprawdę na napisany sensownie na realnych przypadkach serwisu. Niestety po całej gamie stelantisa pojechali równo:
We have around 40 documented cases of extremely poor experiences with all EV vehicles from the same group, including the Opel eCorsa, e208, DS, and others from their commercial lineup