Jaki elektryk do 300k?

Anderus

Zadomawiam się
Hej,
W ciągu 12 miesięcy zamierzam kupić elektryka, gdzie górnym limitem jest 300k. Mieszkam w mieście (mam zaplanowaną instalację wallboxa w garażu podziemnym), raz w miesiącu wyjazd do 350km w obie strony oraz 1-2 w roku do 600km. Szukam czegoś rodzinnego z dużym bagażnikiem. Byłby to mój pierwszy EV. Do tej pory patrzyłem na:
  • Hyundai Ioniq 5
  • VW ID.4
  • Tesla Model Y LR
  • Renault Scenic E-tech
Czy do miasta ma sens AWD?

The Tiger@

Zadomawiam się
Bjorn fajnie testuje ile przejedzie z max predkoscią na niemieckich autostradach. Jak nie widziales to poogladaj. np to:
Widziałem podobne do Tesli. Ale to są wartości z którymi się liczę.

Anderus

Zadomawiam się
Widziałem podobne do Tesli. Ale to są wartości z którymi się liczę.
W tym budżecie i czasie jaki masz brałbym Tesle Model 3 LR jak nie ma performance, która pewnie wyjdzie w podobnym czasie co refresh TMY. Dobre przyspieszenie, zasięg i prędkość maksymalna 201km/h, musisz pamiętać że EV lepiej zbierają się do maksymalnych prędkości niż ICE w tym samym budżecie.

Anderus

Zadomawiam się
Trochę zmienił mi się budżet tzn. na plus, czyli 400k jest teraz limitem co zmieniło moje TOP pomysłów na zakup do:
  • TMY
  • VW ID.7
  • BMW i4 eDrive 40
Ktoś orientuje się jakie są czasy oczekiwania na zamówienie jeśli chodzi o BMW?

Last edited:

The Tiger@

Zadomawiam się
Trochę zmienił mi się budżet tzn. na plus, czyli 400k jest teraz limitem co zmieniło moje TOP pomysłów na zakup do:
  • TMY
  • VW ID.8
  • BMW i4 eDrive 40
Mniej więcej kwiecień/ maj.

The Tiger@

Zadomawiam się
  • TMY
  • VW ID.8
  • BMW i4 eDrive 40
Za 400k brutto rzeczywistą to możesz i e-trona GT "ustrzelić".
I jeszcze jedno: BMW w Niemczech jest listowo 10% tańsze.
Ps. Chodzi o ID.7?

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
  • TMY
  • VW ID.7
  • BMW i4 eDrive 40
Ioniq 5 N wszedł właśnie....