Jaki model Tesli Model S polecacie?

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Cześć.
Jest wiele modeli Tesli Model S.60,75,90,100 itp.
Jaki model polecacie i z ktorego roku?
Chcę kupić coś od 2016 roku wzwyż + Free SC. Na fakturę (z jakiego kraju? DE?NL?)
Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Zależy mi na (dokładnie w takiej kolejności):
- zasięg, zasięg, zasięg
- free SC,
- audio premium,
- przyspieszenie,
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i sugestie.

Michal

Moderator
Cześć!
1. Jeśli zależy Ci na zasięgu (a napisałeś to aż 3 razy), to w grę wchodzą jedynie 90 i 100. Tutaj znajdziesz info o porównaniu zasięgu aut produkowanych przed 2019 (wtedy była ostatnia aktualizacja): https://teslike.com/
2. Jeśli chcesz mieć free SuC, to z tego co pamiętam, nie możesz kupić od Tesla, bo u nich ta opcja przepada (chyba jest jest usuwana) przy sprzedaży aut używanych. Szkoda, bo oni dają 1 rok i 20 000 km dodatkowej gwarancji na sprzedawane auto i masz pewność, że przed sprzedażą je sprawdzili.
3. Skoro piszesz o +2016 roku, to pewnie chcesz auto z nowym wyglądem (bez czarnego nosa).

Z historycznych danych widzę, że najwięcej aut używanych z ceną netto <200 000 zł jest w DE i FR.

NO odradzam, bo tam +VAT.
NL odradzam, bo tam drogo.

Obecnie od Tesla najtańsze widzę:
* w FR (jest też 15 prawdziwych zdjęć):
(polecam otwieranie linków w oknie prywatnym - wtedy nie przeładuje Ci się język na PL i nie zniknie oferta)
* w DE ( trochę droższa i bez zdjęć ale bliżej):

Całkiem niezłe niskie przebiegi.

Last edited:

Michal

Moderator
A gdzie można sprawdzić jaki model S ma zawieszenie pneumatyczne a które nie? Chyba wolę bez.
Da się to sprawdzić w autach oferowanych na stronie Tesli w kodzie strony ale nie jest łatwo ;)
Jak masz jakiś, który Cię interesuje to podeślij link.

Michal

Moderator
A gdzie można sprawdzić jaki model S ma zawieszenie pneumatyczne a które nie? Chyba wolę bez.
Możesz też podesłać vin - jest szansa, że da się takie info znaleźć - mam trochę danych o różnych teslach "ze świata" ;)

DanieloEVzero

Zadomawiam się
Czy kupił już ktoś może auto od dealera Tesli z DE? Czy wystawiają fakturę VAT 0% jak to wygląda przy zakupie na firmę?

Michal

Moderator
Czy kupił już ktoś może auto od dealera Tesli z DE? Czy wystawiają fakturę VAT 0% jak to wygląda przy zakupie na firmę?
Chyba nie VAT 0, tylko 19%, bo oni taki mają na auta. Zanim pojawiła się sprzedaż w PL dużo nad tym siedziałem i wyglądało na, możliwe do załatwienia. Przy czym niektóre salony sprzedaży chciały się w to bawić, a niektóre mówiły, że nie sprzedają za granicę :p
Nie wiem jak będzie teraz, kiedy jest już sprzedaż w PL, a do tego jeszcze w DE są duże dopłaty do EV po stronie dealera.

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że tak jak w jakimś Mediamarkt DE nikt nie sprzeda Ci telefonu bez VAT-u tak i w Tesla DE samochodu. VAT musisz zapłacić i ewentualnie później dostaniesz jego zwrot na podstawie dokumentów. Wydaje mi się też, że jak kupowałem telefon na amazon.de to do działalności księgowa wrzuciła mi po prostu FV z 19% VAT... Tutaj powinno być podobnie.
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.