Jaki VAN elektryczny

grregg

Zadomawiam się
Może coś doradzicie. Szukam jakiegoś mniejszego VAN'a aby miał N1. Oczywiście elektryka ;). Tak aby załapać się na dofinansowanie 30%.

Budżet na auto 150-200tys netto czyli po dofinansowaniu 100-150tys netto.
Zasięg realny min 300km.
A teraz najważniejsze. Chciałbym aby był mały, maksymalnie rozmiarów przedłużanego kangoo, ale mógł pomieścić 4 osoby.
Ideałem byłby id.buzz. Bo ma fajny zasięg i design. Ale w wersji N1 jest to cargo 3 osobowe.

adamusek

Zadomawiam się
Witaj

Największy problem będzie z zasięgiem
Ja mam Kangoo ZE 5os przedłużony z 2018r, ale aktualnie jest wersja 5osobowa Kangoo E-Tech (nie N1) i cena od 190brutto sie zaczyna, bateria 45kwh - zasiegi w lecie w trybie mieszanym ok 250, 300 to mozna osiagnac w mieście.
Combo electric Cargo Załogowy od 164 netto, bateria 50kwh ale realnie ok 200-230km
EBerlingo tez ok 230km zasieg.
Partner 5miejscowy od 202tys brutto akumulator 50, zasieg ok 230km.

Musisz sprawdzic jaki Ci bardziej leży - ew dopłać sobie do ładowania 22kW AC to wtedy 2h masz 80% naładowane z wallboxa.

krzyss

Pionier e-mobilności
Może coś doradzicie. Szukam jakiegoś mniejszego VAN'a aby miał N1. Oczywiście elektryka ;). Tak aby załapać się na dofinansowanie 30%.

Budżet na auto 150-200tys netto czyli po dofinansowaniu 100-150tys netto.
Zasięg realny min 300km.
A teraz najważniejsze. Chciałbym aby był mały, maksymalnie rozmiarów przedłużanego kangoo, ale mógł pomieścić 4 osoby.
Ideałem byłby id.buzz. Bo ma fajny zasięg i design. Ale w wersji N1 jest to cargo 3 osobowe.
Chyba nie ma takiego :)
Zasieg nie osiagalny realnie w zimie w zadnym vanie.

zibizz1

Posiadacz elektryka
@grregg Sam poluje na duże auto EV także na wakacyjne wypady i narazie nic nie ma przyzwoitego dla ludzi. Prawdopodobnie to auto pod płachtą od Elona za 2-4 lata o będzie pierwsze które się będzie nadawało.

adamusek

Zadomawiam się
Chłopaki z WGM EV są w trakcie wsadzania akku 88kwh do Kangura ZE (z 2012r)+ ładowanie Chademo to powinien być dobry zasięg 400km+
Można wyciągnąc fabryczny akku i włożyć nowe ok 45kwh wchodzi - być może kiedyś na taką opcję się zdecyduję.

grregg

Zadomawiam się
Dzięki za info.
Rozglądałem się za pojazdami N1 ze względu na dotację 30%. Przy aucie typu N1 i cenie 200tys brutto, dotacja wynosi prawie 50tys netto. A od tej dotacji nie płaci się dochodowego i "zusu 500-". Także jest to bardzo kuszące ;)

Ideałem byłby id.buzz cargo. Chciałbym go dodatkowo wykorzystać do prywatnych wyjazdów ale muszę mieć 4 siedzenia 😉

adamusek

Zadomawiam się
Dzięki za info.
Rozglądałem się za pojazdami N1 ze względu na dotację 30%. Przy aucie typu N1 i cenie 200tys brutto, dotacja wynosi prawie 50tys netto. A od tej dotacji nie płaci się dochodowego i "zusu 500-". Także jest to bardzo kuszące ;)

Ideałem byłby id.buzz cargo. Chciałbym go dodatkowo wykorzystać do prywatnych wyjazdów ale muszę mieć 4 siedzenia 😉
Sam sobie odpowiedziałeś co wybrać ;)

adamusek

Zadomawiam się
Kolega szuka do 200netto wiec troszke naciagajac budzet moze cos kupi ;)

KrzysztofFly

Posiadacz elektryka
Kwestia
Dzięki za info.

Kwestia czy jakikolwiek samochód N1 ma 4 miejsca, wydaje mi się, że N1 będzie miał maksymalnie 3. Poniżej definicja pojazdu N1 z kodeksu.
Kategoria N: pojazdy samochodowe mające co najmniej cztery koła i zaprojektowane i wykonane do przewozu ładunków, w tym:
kategoria N1: pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu ładunków i mające maksymalną masę całkowitą nieprzekraczającą 3,5t
Więc chyba się nie da, tzw. brygadówki są już raczej kwalifikowane jako M1.

grregg

Zadomawiam się
Kwestia

Kwestia czy jakikolwiek samochód N1 ma 4 miejsca, wydaje mi się, że N1 będzie miał maksymalnie 3. Poniżej definicja pojazdu N1 z kodeksu.

Więc chyba się nie da, tzw. brygadówki są już raczej kwalifikowane jako M1.
Dzięki wszystkim za pomoc. Rozmawiałem dzisiaj z handlowcem z renault i powiedział, że nie ma opcji aby Kangoo nawet przedłużony był w N1 z drugim rzędem siedzeń. Liczy się stosunek wielkości przestrzeni ładunkowej do odległości między osiami. Nie może być mniejszy niż 0,5.
Także muszę przekalkulować czy w moim przypadku dodatkowy rząd siedzeń jest warty mniejszego dofinansowania...