Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Mindive, post: 57977, member: 97"] Moje pierwsze 10 kWp kosztowało około 65k zł w ówczesnym Foton Technik (teraz E.ON). Nie znam przypadku, by ktoś miał drożej. Dla mnie priorytetem była jakość, nie cena. Byłem wówczas zielony jak szczaw na łące i dość przestraszony, że ktoś mi sprzeda coś taniego i słabego i w razie awarii zostanę zupełnie sam ze wszystkim. Za te pieniądze miałem dostęp do kredytu 0% na 3 lata, zakup prowadzony za rączkę, dostawa sprzętu po zaliczce 10%, płatność po instalacji, fajna zaangażowana ekipa, montaż instalacji w 2 dni. Aktualnie za serwis i gwarancję odpowiada firma, która raczej nie zniknie w ciągu trwania gwarancji na falownik Froniusa i paneli. W sumie byłem z nich na tyle zadowolony, że domówiłem kolejne 13 kWp po roku za 75k zł. Im bardziej ktoś jest zorientowany w tym co chce, jakie są komponenty dostępne i co z czym łączyc tym taniej może instalację sobie ogarnąć. Generalnie zasada jest taka: można tanio, ale jest ryzyko, że instalator nie przyjedzie do nas za dwa lata, bo pewnie będzie już sprzedawał pompy ciepła. Swoją drogą w tym dzikim kraju niczego nie może być człowiek pewien. Aktualnie widzę na allegro ceny 15k za falownik fronius symo 10, 4600 za Wattpilot 11J, 1500 za licznik smartmeter 63A - wszystkie przedmioty z dostawą na pojutrze. Drogo. Ale to zawsze tak jest - jak ktoś się zna i ma czas, to nie takie cuda w garażu jest w stanie postawić. Ja niestety nie mam ani czasu, ani wiedzy. I nie planuję jej mieć w takim stopniu, by coś takiego zrobić taniej/lepiej. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?