Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Jaceq, post: 77142, member: 1236"] Jeśli chcesz to robić automatem, to potrzebujesz Wallbox-a "SMART". Niestety kosztują prawie 2x drożej (przynajmniej te, które ja znalazłem - może ktoś ma lepsze propozycje). No i teraz pytanie, czy Ci się to kalkuluje.. Mnie wyszło, że jednak nie. Za instalację liczyłem około 5k PLN (już z dodatkowym licznikiem albo innym sposobem odczytu aktualnej nadprodukcji). Zwykłego Wallbox-a kupisz poniżej 3k PLN.. Czyli żeby się finansowo zapięło, trzeba by "zarobić" na takim ładowaniu około 2k przez powiedzmy 2-3 lata. Bez tego rozwiązania "płacisz" za dodatkowo pobrany prąd 20%, o ile masz rozliczenia na starych zasadach. Powiedzmy, że cena 1kWh to 1 PLN, czyli licząc na skróty, przy ładowaniu nie-smart płacisz 0,20 PLN / 1kWh. Zatem, żeby zbilansować instalację smart, trzeba by naładować 10 000 kWh z nadprodukcji. W praktyce tak pięknie nie będzie, więc trzeba by do tego doliczyć margines, powiedzmy, że optymistyczny np. 30%, zatem mamy 13 000 kWh. Przy zużyciu auta na poziomie 20kWh/100km wychodzi, że system się zwróci najwcześniej po przejechaniu... 65 tyś. km na własnym prądzie. I to są bardzo optymistyczne obliczenia. Ja bym raczej tę wartość pomnożył przez 2. Dochodzą jeszcze inne aspekty. Np. żeby w ogóle ładowanie ruszyło to musisz mieć nadprodukcję co najmniej na poziomie 4kW - czyli trzeba mieć wg mnie instalację 10kW lub większą żeby się w to bawić (ja mam). To takie moje przemyślenia. Ciekaw jestem jakie są Wasze. Chętnie przeczytam, że się mylę i powrócę do pomysłu - Wallbox jeszcze nie kupiony ;-) Samych opcji jest kilka. Wypasione Froniusa (o ile masz ich falownik), rozwiązanie z dodatkowym licznikiem i Wallbox Pulsar Plus, rozwiązanie z zaciskami na przewody, które potrafią odczytywać przepływający prąd i Wallbox Zappi - to takie trzy, które rozważałem. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?