Niedługo, to w zasadzie kwestia tygodni, będę posiadaczem modelu Kia NiroEV i w tym momencie rozważam różne opcje ogarnięcia ładowania w garażu. Mam zainstalowany dodatkowy, dedykowany w tym celu licznik od dostawcy energii, moc przyłączeniowa 17kW i skrzynkę z zaciskami w pomieszczeniu garażowym. Do tego muszę coś podłączyć i tutaj mam ofertę od KIA Charge (tam stacja ładowania kosztuje 3,8k PLN ze zintegrowanym kablem lub 3,2k bez kabla, z gniazdkiem), ale znalazłem też na necie GreenCell za 2,1k bez kabla (2,8k z kablem), zaś sam kabel luzem to ok. 1k, zależnie od długości.
Tutaj pytanie do zorientowanych - czy ładowarka od Kii jest w czymś wyraźnie lepsza, że kosztuje odczuwalnie więcej? Czy GreenCell jest wystarczająco dobry? Planuję ładować auto głównie nocą, w zakresie 20-80%. Zapewne będą to 1-2 ładowania na tydzień przy moich przebiegach, czyli przede wszystkim jazda miejska i okazjonalne, raczej niezbyt dalekie wypady.
Czy możecie wskazać inne, godne zainteresowania i zweryfikowane przez Was stacje nadające się do użytku domowego?
Druga rzecz - czy przyszłościowo posiadanie odpinanego kabla Type 2 <-> Type 2 jest lepsze niż zintegrowanego ze stacją? Z tego co czytam (nie miałem EV do tej pory, więc temat znam bardziej ze słyszenia) przydaje się na różnych stacjach i słupkach, gdzie trzeba mieć własny kabel. I w takim układzie kabel byłby większość czasu w garażu podłączony do stacji, a w razie konieczności zabierałbym go ze sobą na jakieś wyjazdy celem ładowania na napotkanych stacjach AC.
Prosiłbym tutaj o doradę, czy "dobrze kombinuję" i czy właśnie tak to działa, no i co się Wam bardziej sprawdza?
Dzięki z góry.