Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="consigliero, post: 8107, member: 286"] Nie wiem jaka ładowarka jest w Tesli, ale ta co dostałem w VW nadaje się jako awaryjna, podstawą jest wallbox. Przeważnie ładuję na zmniejszonym prądzie, wychodzi że to 6KW a jak jest potrzeba szybciej naładować to na pełnej mocy. Nie mam regularnego trybu dnia i auto musi być gotowe rano na te 80% i jak zjadę do 20% to może być niełatwo mieć na rano 80%. Tak miałem przez dwa tygodnie po odebraniu samochodu i dopiero montaż wallboxa rozwiązał problem. Nie mam żadnego słupka w pobliżu a gdyby VW dawało „siłową„ ładowarkę to mógłbym się pewnie obejść bez wallboxa, tylko że on był w pakiecie. Teraz znalazłem opcję uniwersalną NGR kick ale to miało być do wykorzystania wycieczkach lub w Krakowie, jedynie cena mnie odstrasza. Co do szacowania, to zakładałem głównie dom i samochód, w trakcie się okazało że dom mamy który miał być do zburzenia, jednak został i był używany w zimie do czego nie jest przystosowany ( w trakcie budowy wyszło że mama ma początki Alzheimera i nie chciała, albo się bała wrócić do mieszkania w Krakowie). To zawyżyło zużycie o jakieś 3000 kWh oraz grzałka w rekuperatorze która dodała szacunkowo drugie 3000, tym samym całkowite zużycie powinno być mniejsze o te 6000 kWh. Dom jest budowany na tzw emeryturę i miał być tani w eksploatacji oraz wygodny w użytkowaniu, narzucanie sobie reżimu wykonywania pewnych czynności w określonych godzinach nie było brane pod uwagę. Za benzynę do samochodu też trzeba płacić i płacąc za prąd i tak wychodzi mi taniej niż na stacji benzynowej, jedynie ładując auto w dzień mogę uszczknąć coś z tych 20% które jest zabierane przez energetykę, podobnie jak żona wypiekająca bochenki chleba też mamy tym swój udział. Auto przeważnie zabiera 500 kWh, w maju ze względu na wycieczkę do Chorwacji zużyliśmy jej trochę więcej. Zawsze jak wracam do domu do podłączam do wallboxa, choć ostatnio pozwoliłem sobie na przesunięcie ładowania na czas gdy słoneczko grzeje [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?