Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bronek, post: 8113, member: 6"] W skrócie :Energa i po analizie taryfa dziwna ale dla mnie optymalna G12R (13-16 ; 22-7). Najtańsza bo 22 gr L2 (tania strefa) i najdrożej w L1 bo ok 60gr. Czyli m/w 6 groszy roznicy w stosunku go popularnej G12 i w górę i w dół, a do tego po godzince dłużej strefa tania. Jest to fajne bo rano kawka i 3 godz ładowania w slońcu co poprawia stosunek autokonsumcja itp. Ad ładowanie, to zarówno Leafa jak i Tesle ładuję zawsze na maksymalnych prądach ładowarek tych samochodów, czyli 1f 32A/ok7 kW Nissan , to ok 25 km/h ładowania .... i.... 3x16A 11 kW Tesla ok 70km/h ładowania. Panele 9,8kWp zapewniają mi ok 1/2 do 3/5 zużycia, pranie suszenie, zmywanie itp na timerach, tak, że stosunek pobrania w taniej do drogiej strefy wynosi 3 do 1. Zmienilem via internet z G12 na G12R i zobaczymy? Na pewno nie G11! AG12W raczej tez nie bo weekendy są u nas jak normalne dni lub nas nie ma w domu. Szacunkowo ten wynalazek G13R teoretycznie urwie u mnie jeszce kilka stówek, ale to się okaże. Chamstwem jest brak sumowania faz, mam licznik zdalny, to na bieżąco wiem jak wyglada sytuacja. W ustawieniu licznika niestety jest tak że każda faza jest liczona oddzielnie i gdy nawet suma produkcji jest wieksza od zużycia, ale gdy to zużycie jest na jednej z faz wyższe niż na niej jest aktualna produkcja, to musimy pobrać ten prąd ale dostaniemy go mniej o te 20 lub 30 % [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?