Jakie felgi 18" do Tesla Model Y LR AWD Juniper

wajper

Zadomawiam się
Cześć,
Zabieram się za zakup felg i opon na zimę. Tak wiem chyba mi się sezony pomyliły ale tak wyszło.
Czytałem że pasują felgi 18` na nowego Junipera. Proszę o poradę i opinię na taki komplet:
1. Felga 18 Ronal R70 Blue Grey 9.00x18-5x114-30-et35
2. Opona Michelin Pilot Alpin 5 245/45/18
3. Jakis aftermarketowy TPMS np stąd

Jako alternatywę rozważam zwykłe 19tki lub ew zakup wielosezonowych 19 i sprzedaż fabrycznych gum.

Masta20PL

Zadomawiam się
to mozna zakladac 18? Ja Rozmawialem z Tesla to mowili ze na performance tylko 21" pozwalaja.

Ja być może w końcu kupię swojego starego Y i tam planuje zejść z 20" na 19" chyba, że nie będzie tak źle się jeździło na 20" jak myślę.

Sliszue

IONIQ 5 2025
Ja się nie znam ale da się jakoś sprawdzić jakie opony są homologowane i co w przypadku zdarzenia z polisy - czy AC obowiązuje jak mamy niezgodne felgi z homologacją?

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Cześć,
Zabieram się za zakup felg i opon na zimę. Tak wiem chyba mi się sezony pomyliły ale tak wyszło.
Czytałem że pasują felgi 18` na nowego Junipera. Proszę o poradę i opinię na taki komplet:

Jako alternatywę rozważam zwykłe 19tki lub ew zakup wielosezonowych 19 i sprzedaż fabrycznych gum.
TPMS kup oryginalny, akcesoryjne lubią padać i nie działają w 100% tak samo jak fabryczne. Ktoś miał problem że po jakimś czasie od ruszenia łapał błędy, okazało się że niefabryczne czujniki przestają raportować jak ciśnienie się ustabilizuje co Tesla odczytuje jako błąd.

KrzysztofFly

Moderator
Cześć,
Pamiętaj tylko o tym, że będziesz używał rozmiaru felg i opon, który nie jest homologowany w Y.
Fizycznie zapewne zmieścisz (w 3 są te same hamulce i zawieszenie, a felgi w podstawie właśnie 18"), jednak dobrze by było to najpierw na "sucho" przymierzyć.
No tutaj z rozmiarem to zdecydowanie przesadziłeś ;), zbyt duża różnica w stosunku do rozmiaru nominalnego:
1744734074840.png
Jeśli już to raczej byś musiał celować w 255/50R18
1744734209543.png

Tu się nie wypowiem, sam mam w obu kompletach oryginalne, widziałem jednak u nas na forum kiedyś informację o problemach z zamiennikami.