Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Jakie macie wrażenia po przejechaniu się samochodem na wungiel?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 184588, member: 3354"] Ale wy serio z tym ściganiem się ze świateł do świateł? W tych "zawodach", to realnie prawie żaden ICE nie ma szans. Parę razy zdarzyło mi się "wygrać" i to grubo z jakimiś dumnymi posiadaczami cywilnych Audi i BMW nawet nie wiedząc, że się ścigam. Elastyczność przy ~legalnych prędkościach w PL też jest w zupełności wystarczająca, chociaż tutaj już pewnie zdarzą się jakieś mocniejsze spalinowe, ale też nie przesadzajmy, że nasze drogi są zawalone AMG, M i RS powyżej 500, czy 700k PLN. A przy starcie od 0, wiadomo: - czas reakcji, zanim te DSG, czy ZF-8 zapnie sprzęgło.... - płynność działania ASR - ograniczenie prądu idącego do silnika to jednak nie jest chamskie odcięcie zapłonu, czy zaciśnięcie hamulców - dostępność osiągów - te 4.4s do 100 jest dostępne prawie zawsze (pomijam zimną/rozładowaną baterię), a w spalinowych launch control itd. - czynnik psychologiczny - mocne ICE startujące na pełnej mocy powoduje uruchomienie suszarek w promieniu kilometra. Jak na razie większość "wyścigów" wyglądała u mnie tak: Ruszam normalnie, słyszę zerwaną przyczepność na pasie obok. Rozpędzam się do ~legalnej i widzę w lusterku goniące mnie "mocne ICE". Jak już zostanę dogoniony, to uśmiech z twarzy "wygranego" znika jak wskakuję na bus pas. Koszty jazdy: Aktualnie 23gr za km. Bez żadnych "już zamortyzowanych PV po dziadku". Zwykła G11 (licząc aktualne ceny i zużycie ~16-17gr brutto za km) + AC/DC jak potrzebuję doładować gdzieś w trasie/u celu. Utrata wartości - nie wiem, mnie w tej chwili nie dotyczy. Ile będzie w momencie kiedy postanowię zrealizować stratę przez sprzedaż/złomowanie nie mam pojęcia, ale na moje, to nie mogę stracić więcej niż zapłaciłem. Jeżeli w tej chwil, po 7 miesiącach używania tracę 30%, to w kolejnych latach będę tracił mniej. Gdybym kupował samochód na 3 lata, ryzyko byłoby duże, ale że kupiłem raczej długodystansowo, to właściwie wiem, że mnie stać na jazdę. Do tego dojdą jakieś tam koszty napraw/przeglądów, ale tutaj nie spodziewam się niespodzianek. W każdym razie nie takich jak w przypadku samochodu spalinowego. Doszło do tego jeszcze kilka tysięcy na EVSE, ale przy założeniu, że przejadę tym samochodem 100-300 tysięcy, a kolejny też będzie EV można je spokojnie pominąć. Czas na ładowanie. Jak na razie sporo czasu zaoszczędziłem: - nie jeżdżę na stacje benzynowe - właściwie nie ładuję się specjalnie w trasie, po prostu zatrzymuję się tam gdzie jest jakaś ładowarka - nie szukam miejsca do parkowania, bo jak na razie mogę zwyczajnie zatrzymać się pod jakimś AC, podpiąć i robić swoje. Myślę, że jeszcze kilka lat takiej wygody przede mną, - korzystanie z buspasów to już idzie w zaoszczędzone godziny - darmowe parkingi - pomijając darmowość, to sam fakt, że jak na razie nie trzeba iść do parkomatu, próbować coś wyklikać na nieczytelnym ekranie to spora wygoda i tez oszczędność tych 2-3 minut za każdym razem + tracę trochę czasu na zapoznanie się z trasą, sprawdzenie jakie ładowarki są po drodze Ogólnie, mnożąc ostrożnie szacowane oszczędności przez swoje stawki godzinowe, to zarobiłem w ten sposób więcej niż wydałem na jazdę. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Jakie macie wrażenia po przejechaniu się samochodem na wungiel?