Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Jakie zimówki?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="AntoniFerdynand, post: 131264, member: 2775"] I porównanie jabłka z gruszką. Wczoraj (9 grudnia) Warszawę pokryła pokaźna warstwa błota, śniegu i gdzieniegdzie lodu. Nie są to oczywiście warunki jak kilka dni temu na południu Polski niemniej jakiś mały poligon jest. Jeździłem dwoma swoimi samochodami na różnych oponach zimowych i takie mam konkluzje: Mercedes C-klasa W205 156KM napęd tył opony Continental Winter Contact TS870 w rozmiarze 225/50/R17 ale istotne - już z 2 sezonami na karku na których auto pokonało łącznie ok 10 tys km. DOT z połowy 2021r. Ciśnienie 2,4 bara Tesla TM3HL SR RWD na chinskich oponach Atlas Tyres Polarbear UHP3 235/40/19 niemniej nowych z 2023r ciśnienie 2,9 bara. Prowadzenie Tesli zdecydowanie pewniejsze mimo większej mocy i szerszej opony. Dotyczy zarówno staru, hamowania, ruszania pod górkę na nieodśnieżonym i nieposyianym podjeździe. Przede wszystkim jednak zdecydowana przewaga w pewności jak auto zachowuje się na wszelkiej maści łukach drogi i w dluzszych kalużach. Głośność trudno porównać jadąc lepiej wyciszonym elektrykiem i zwykłym spalinowym. Jak kilka dni temu było sucho i jechałem dalej to hałas chyba był porównywalny uwzględniając td czynniki. Ocena porównania zapewne wynika z tego że jedne opony są nowe - mają świeższą mieszankę i do 2 mm głębszy kord. Ale porownujac subiektywnie mam wrażenie, że gdyby Continentale były nowe to wcale nie byłyby znacznie lepsze. Pewnie nie byłyby gorsze - raczej porównywalne. Nie wiem jak wpływa tu wysokość profilu opony tudzież średnica koła. Stawiam że zawieszenie mercedes może mieć lepiej dopracowane z racji 100 lat doświadczeń i zyliona modeli w którym każdy poprawiał rozwiązania poprzednika. Mniejsza moc również tu przemawia za MB PS zaoszczędzone 2 tys zł idą na prezenty choinkowe [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Jakie zimówki?