Jakość i bezpieczeństwo EVSE

nabrU

Moderator
Poruszę dość kontrowersyjny temat ;)

Czytając to Forum od kilku lat mam wrażenie, że kupujemy dość drogie samochody, które potencjalnie są niebezpieczne zarówno dla nas jak i naszych domostw, a wybór EVSE w 90% kończy się na mało znanym produkcie rodem z Aliexpress (o ile EVSE nie jest dodane do samochodu). Jak widzę liczy się trochę funkcjonalność, ale przede wszystkim cena. Rzadko kto wspomina o EVSE w kontekście zabezpieczeń zarówno tych elektrycznych jaki i tych przeciwpożarowych (choć trzeba przyznać temat instalacji elektrycznej i zabezpieczeń w domu jest często poruszany w tym kontekście).

Czy aby nie kopiemy sobie dołka pod sobą takim podejściem? Jest coraz więcej EV, a ludzie nie koniecznie znają się 'na prądzie'. Już widzę te artykuły: 'Spalił się dom z EV w garażu' czy 'EV poraziło kierowcę'. Czy rzeczywiście CCC to jedyny wyznacznik?

Nikodem

Zadomawiam się
Na przykład, jeszcze nie ładowałem samochodu z gniazda 230V (kupiłem taką ładowarkę od Tesli) i szczerze mówiąc, nie wiem czy uruchamiając ładowanie na działce u znajomych nie wybiję im bezpieczników. Wiem tylko, że można ręcznie zmniejszać natężenie prądu. Jeśli wybiję bezpieczniki, raczej nie będą zbyt chętni do kolejnych ładowań :)

Chyba jestem przykładem osoby, która może nieświadomie przyczynić się do tego, że ktoś uzna samochody elektryczne za problem...

daniel

Señor Meme Officer
Moim zdaniem sporo dyskusji było na ten temat. Zwłaszcza polecam twórczość użytkowników @elveh @Olecki i jeszcze paru innych mi przychodzi do głowy, ale nie wyszukałem konkretnych postów.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Wśród teslarzy wallboxy i evse tesli są dosyć popularne, a zabezpieczania mają solidne przy umiarkowanej cenie. O ile teslowe kable EVSE nie zawsze działają z innymi markami pojazdów, to WallConnector powinien zawsze działać

nabrU

Moderator
Wśród teslarzy wallboxy i evse tesli są dosyć popularne, a zabezpieczania mają solidne przy umiarkowanej cenie.

I tu jesteś w błędzie: TWC raczej (bo zdania są podzielone i sama Tesla w tym nie pomaga) nie ma zabezpieczeń DC i PEN...

Najnowsze dyskusje