Jazda testowa - Tesla Y LR - dziwne odgłosy

Pepek

Posiadacz elektryka
No to na bank musiała być pompa ciepła - dziś auto stało mi z 1h na mrozie -2, a potem od razu do niego wsiadałem bez wcześniejszego podgrzewania i jak pompa weszła na obroty, to na placu, z którego wyjeżdżałem obejrzeli się wszyscy w promieniu 10 metrów. Hałas i wibracje były naprawdę spore. Po ~2 minutach obroty pompy spadły i hałas stał się dużo mniejszy (muza puszczona nie za głośno go zagłuszała w pełni), a po ok kwadransie już prawie całkiem ucichła (jej hałas mniejszy niż odgłos opon przy 80 km/h).

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ja wczoraj zostawiłem samochód od 16:00 na dworze. Stał całą noc i dzisiaj o 5:50 ruszałem do pracy. Około 20-25 minut przed wyjazdem z aplikacji włączyłem odszranianie. Również słyszałem że pompa pracuje dosyć głośno. Przez całą noc nie zaszły mi % zostawiałem i miał 71% i rano nadal 71% (Sentry wyłączone). Po odszranianiu przez około 20-25 minut zeszło 9% - więc całkiem sporo. Na dworze było -5 st.C. Natomiast efekt taki.

Attachments

• IMG_8393.jpeg
    IMG_8393.jpeg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 35

KrzysztofFly

Moderator
Ja wczoraj zostawiłem samochód od 16:00 na dworze. Stał całą noc i dzisiaj o 5:50 ruszałem do pracy. Około 20-25 minut przed wyjazdem z aplikacji włączyłem odszranianie. Również słyszałem że pompa pracuje dosyć głośno. Przez całą noc nie zaszły mi % zostawiałem i miał 71% i rano nadal 71% (Sentry wyłączone). Po odszranianiu przez około 20-25 minut zeszło 9% - więc całkiem sporo. Na dworze było -5 st.C. Natomiast efekt taki.
A czy przypadkiem RWD w niskich temperaturach nie musi sobie także podgrzać akumulator? Nie wiem jakie temperatury dzisiaj u Ciebie były (u mnie rano było -9'). Wydaje mi się, ze to mogłoby wytłumaczyć to zużycie.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy przy opcji odszraniaj podgrzewa akumulator. Chyba jutro ustawię nie odszranianie tylko z opcji zaplanuj wyjazd o danej godzinie. Wtedy wiem że na pewno podgrzewa akumulator. Temperatura u mnie dzisiaj jak pisałem -5, ale odczuwalna to -8.

KrzysztofFly

Moderator
Nie wiem czy przy opcji odszraniaj podgrzewa akumulator. Chyba jutro ustawię nie odszranianie tylko z opcji zaplanuj wyjazd o danej godzinie. Wtedy wiem że na pewno podgrzewa akumulator. Temperatura u mnie dzisiaj jak pisałem -5, ale odczuwalna to -8.
No to tak czytałem, że temperaturę przeoczyłem ;), co do zużycia to może na karcie energia są jakieś informacje podane, na co ile zużył. Wydaje mi się, że były tematy na forum poruszane (w poprzednim sezonie zimowym, a i pewnie wcześniej też), o zużyciu energii na podgrzewanie akumulatorów LFP przy niskich temperaturach.

Michal

Moderator
Po odszranianiu przez około 20-25 minut zeszło 9% - więc całkiem sporo. Na dworze było -5 st.C. Natomiast efekt taki.
Jeszcze pytanie - faktycznie zeszło 9% czy może miałeś ikonkę śnieżynki obok baterii? Jeśli miałeś śnieżynkę, to oznacza, że część się zablokowała po prostu i wróci po rozgrzaniu.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Nie zauważyłem symbolu śnieżynki obok baterii. Włączyłem odszranianie z aplikacji i zeszło z 71% (jak włączałem) do 62% (jak zasiadłem za kierownicą). W aucie było bardzo gorąco (za gorąco) no ale miało odmrażać a nie grzać do temperatury zadanej. Wentylatory były na maxa (HI). Jutro sprawdzę z tym planowaniem zobaczę może też odmrozi szyby i zobaczymy ile zajdzie %.
P.S. niestety wycieraczki nie było rozmrożone. Grzałem je potem całą drogę do pracy około 50 km i nic - zamarznięte. Muszę tu jednak uczciwie dodać że w zbiorniku jest 70% płynu letniego (bez alkoholu i tak ze 30% zimowego). Dolewałem zimowy bez spuszczania letniego. Mam zamiar następnym razem pozostawić wycieraczki w trybie serwisowym to może puszczą od grzania szyby.

ELuk

Pionier e-mobilności
Jak jest mróz to nie ma opcji, żeby śnieżynki nie było, nawet jak auto się podgrzało przed jazdą, no chyba żeby grzać akumulator z pół godziny, to może zniknie.

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Jak pisałem przed chwilą w innym wątku, mi zeszło 5% w TMY RWD na przygotowanie baterii i podgrzanie wnętrza po 48h stania na mrozie (niemal cały czas -5st. C). Nic nie zeszło (czyli <1%) z samego stania. Jestem bardzo zadowolony z tego wyniku.

Pepek

Posiadacz elektryka
No ja jeżdżę codziennie swoim RWD trzymanym na dworze, dzisiaj było rano -8 (o 9 rano, więc w środku nocy mogło być zimniej), ale ustawione planowanie wyjazdy i symbolu śnieżynki jak wsiadałem do auta to jeszcze nie widziałem. Bateria może nigdy nie jest do końca rozgrzana (widzę po wskaźniku rekuperacji), ale daje radę, tylko że samo nagrzewanie przed wyjazdem właśnie sporo zużywa. Na takie nagrzanie baterii i auta schodzi nawet i 5% baterii i to w czasie gdy tą ostatnią godzinę przed wyjazdem bierze maxa z 230v (niecałe 3 kW, bo nad ranem to napięcie u mnie raczej 220 niż 230). Więc nie dziwi mnie zużycie 9% na nagrzanie auta, zwłaszcza że opcja odszraniania to jest wszystko co się da na maxa (temp. na HI, grzanie foteli i kierownicy), a pompa ciepła na max-a potrafi na mrozie i z 5-6kW wciągnąć (jak pokazywał kiedyś Bjorn za ScanMyTesla na jakimś filmie z poprzedniej zimy). A godzina pracy na takiej mocy to i nawet 10% baterii jest.
Co do samego planowania wyjazdu - zwykle ładnie odmraża wszystkie szyby, jedynie jak mocniej śnieg w nocy popada, to trzeba go z dachu sprzątnąć - ale odmarza od niego dobrze. Nauczyłem już się, że te odszranianie to ewentualnie na duży mróz na ostatnie 2-3 minutki warto zapuścić.
Co do wycieraczek - u mnie nawet gorzej, bo 100% płyn letni, w poprzednim aucie miałem grzany zbiorniczek na płyn, więc tego problemu nie było. Tutaj niestety nawet godzina jazdy nie pomaga, dopiero parking podziemny pod firmą, w którym jest +10 stopni.