Hej, znalazłem kilka wątków, w których mówiliście, że jesteście zwolnieni z VATu (czy to w limicie, czy podmiotowo) i podobnie jak ja ubolewaliście nad niższym limitem dopłaty w programie Mój Elektryk (brutto 225 000 vs. 248 205 przy 50% VAT).
Może ktoś z Was analizował czy warto zostać VATowcem za te 27 000 (np. gdyby ktoś rozważał tylko samochód dostępny w cenie powyżej 225 tys.)? Pytanie też czy po roku można już wrócić do zwolnienia z VAT? 😉
Na pewno czegoś nie ogarniam, bo księgowość twierdzi, że "bycie nievatowcem się opłaca". Interesuje mnie szczególnie kwestia zwolnienia podmiotowego, gdzie w sumie na wystawionych fakturach VAT będzie 0%, a VAT z faktur zakupowych będzie do odzyskania. Czyli z jednej strony moje koszty będą niższe o naliczony VAT, ale z drugiej zostanie mi on zwrócony - co wydaje się być korzystne 🤔
UPDATE - WNIOSKI:
Może ktoś z Was analizował czy warto zostać VATowcem za te 27 000 (np. gdyby ktoś rozważał tylko samochód dostępny w cenie powyżej 225 tys.)? Pytanie też czy po roku można już wrócić do zwolnienia z VAT? 😉
Na pewno czegoś nie ogarniam, bo księgowość twierdzi, że "bycie nievatowcem się opłaca". Interesuje mnie szczególnie kwestia zwolnienia podmiotowego, gdzie w sumie na wystawionych fakturach VAT będzie 0%, a VAT z faktur zakupowych będzie do odzyskania. Czyli z jednej strony moje koszty będą niższe o naliczony VAT, ale z drugiej zostanie mi on zwrócony - co wydaje się być korzystne 🤔
UPDATE - WNIOSKI:
- Nie opłaca się w przypadku zwolnienia podmiotowego - w przypadku sprzedaży klientom detalicznym - chyba, że przy leasingu na 2 lata, a sprzedaż w tym okresie jest sporo mniejsza niż 220 tys. netto - wtedy możesz VAT "wziąć na siebie", bo i tak odzyskasz go z 50% VATu samochodu + dotacji... ale to też znaczy, że Twoja działalność przynosi straty
- Zapewne opłaci się w przypadku zwolnienia podmiotowego - w przypadku sprzedaży firmom - im nie powinno robić różnicy czy doliczasz VAT, czy nie
- Zazwyczaj nie da się w przypadku zwolnienia przedmiotowego (usługi medyczne, edukacyjne, finansowe, ...) - VAT można odliczać tylko w proporcji Twojej sprzedaży bez zwolnienia do sprzedaży całkowitej (czyli zazwyczaj pewnie nie możesz w ogóle);
Przykład bardziej złożony: Jurek jest lekarzem na kontrakcie i zarabia 120 tys. rocznie (podobno usługi zwolnione przedmiotowo). Dodatkowo prowadzi badania dla firmy farmaceutycznej za 30 tys. rocznie. Jeśli zarejestruje się w VAT to będzie mógł odliczać tylko 30/(30+120) = 20% VATu z faktur zakupowych. W takim wypadku jego limit kosztów kwalifikowanych dla programu "Mój Elektryk" wyniesie 225 tys. dla brutto pomniejszone o (50% VAT x 20%) = 229 287 brutto
Last edited: