JDG bez VAT - opłacalność rejestracji w VAT dla wyższego limitu (248205 zł)

to_masz

Zadomawiam się
Hej, znalazłem kilka wątków, w których mówiliście, że jesteście zwolnieni z VATu (czy to w limicie, czy podmiotowo) i podobnie jak ja ubolewaliście nad niższym limitem dopłaty w programie Mój Elektryk (brutto 225 000 vs. 248 205 przy 50% VAT).

Może ktoś z Was analizował czy warto zostać VATowcem za te 27 000 (np. gdyby ktoś rozważał tylko samochód dostępny w cenie powyżej 225 tys.)? Pytanie też czy po roku można już wrócić do zwolnienia z VAT? 😉

Na pewno czegoś nie ogarniam, bo księgowość twierdzi, że "bycie nievatowcem się opłaca". Interesuje mnie szczególnie kwestia zwolnienia podmiotowego, gdzie w sumie na wystawionych fakturach VAT będzie 0%, a VAT z faktur zakupowych będzie do odzyskania. Czyli z jednej strony moje koszty będą niższe o naliczony VAT, ale z drugiej zostanie mi on zwrócony - co wydaje się być korzystne 🤔

UPDATE - WNIOSKI:
  1. Nie opłaca się w przypadku zwolnienia podmiotowego - w przypadku sprzedaży klientom detalicznym - chyba, że przy leasingu na 2 lata, a sprzedaż w tym okresie jest sporo mniejsza niż 220 tys. netto - wtedy możesz VAT "wziąć na siebie", bo i tak odzyskasz go z 50% VATu samochodu + dotacji... ale to też znaczy, że Twoja działalność przynosi straty
  2. Zapewne opłaci się w przypadku zwolnienia podmiotowego - w przypadku sprzedaży firmom - im nie powinno robić różnicy czy doliczasz VAT, czy nie
  3. Zazwyczaj nie da się w przypadku zwolnienia przedmiotowego (usługi medyczne, edukacyjne, finansowe, ...) - VAT można odliczać tylko w proporcji Twojej sprzedaży bez zwolnienia do sprzedaży całkowitej (czyli zazwyczaj pewnie nie możesz w ogóle);
    Przykład bardziej złożony: Jurek jest lekarzem na kontrakcie i zarabia 120 tys. rocznie (podobno usługi zwolnione przedmiotowo). Dodatkowo prowadzi badania dla firmy farmaceutycznej za 30 tys. rocznie. Jeśli zarejestruje się w VAT to będzie mógł odliczać tylko 30/(30+120) = 20% VATu z faktur zakupowych. W takim wypadku jego limit kosztów kwalifikowanych dla programu "Mój Elektryk" wyniesie 225 tys. dla brutto pomniejszone o (50% VAT x 20%) = 229 287 brutto

Last edited:

STMS

Posiadacz elektryka
bycie nievatowcem się opłaca TYLKo tym co sprzedają klientom detalicznym swoje produkty / usługi bo wtedy takiego klienta nie interesuje ile podatków zapłacisz tylko ile on zapłaci

dlatego te 23 % vatu nieukrytego w cenie detalicznej jest dla Ciebie przychodem a nie podatkiem do oddania

bycie vatowcem się opłaca każdemu kto sprzedaje firmom - wtedy sprzedajesz po cenie netto a VAT jest dla Ciebie i kupującego neutralny a zyskujesz możliwość odliczenia VAT od faktur firmowych

to_masz

Zadomawiam się
Ok, faktycznie jeśli miałbym oddać nawet 8% vatu ze sprzedaży - to bym musiał mieć wysokie koszty, żeby to wyzerować (nawet gdyby tam faktury były na 23%).

A tym co sprzedają z VAT 0%? czy koszty księgowości przy obsłudze VAT albo problemy/kontrole związane ze zwrotem VAT mogą być jakimś mankamentem?
  • będąc nievatowcem faktura zakupowa 4000 netto + 920 vat
    - jest kosztem w 100% (zakładając najbardziej skrajny przypadek 32% dochodowego + 9% zdrowotne) daje to 2017,20 odliczeń
  • będąc vatowcem (z VATem należnym 0 = sprzedając na VAT 0%) faktura zakupowa 4000 netto + 920 vat
    - pozwoli odzyskać 920 vatu + (i przy takich samych założeniach 32% + 9% jak powyżej) 1640 odliczeń = łącznie 2560
powiedzcie mi czego tu nie uwzględniam, bo inaczej chyba muszę pomyśleć o zmianie księgowego?

MarcinEV

Fachowiec
Trzeba pamiętać o jednym ważnym elemencie - przy sprzedaży auta naliczasz VAT!
Druga sprawa - jeśli twoja sprzedaż jest w całości zwolniona to nie masz prawa do odliczenia.
Żaby ocenić możliwość odliczenia, należałoby ocenić Twoją działalność pod kątem podlegania i ewentualnego opodatkowania (jaka stawka, kraj/Eu, itd.).

Jeśli masz coś więcej pytaj, jestem z branży.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@to_masz Wszystko dobrze uwzględniłeś. Jak sprzedajesz ludziom z ulicy to nie chcesz Vatu bo jak do niego wejdziesz to wszyscy Twoi klienci bedą mieli drożej o VAT. Jak sprzedajesz firmom(Vatowcom) to dla nich nie ma róznica cz yfaktura jest 0% VAT czy 23% VAT za to Ty możesz odliczyć Vat od zakupów.

Jednak mimo wszystko jeśli Twoim klientom VAT nie robi róznicy ale koszty masz bardzo małe np średnio 500zł miesięcznie to zysk z odliczenia tego VAT może zjeść koszt ksiegowości. Księgowy za VAT chce np 50-100zł wiecej i ten odliczony VAT tego nie pokryje.

Ksiegowy to też człowiek i nie zawsze powie Ci to co Tobie się najlepiej opłaca tylko to co wam się najlepiej opłaca.

STMS

Posiadacz elektryka
Trzeba pamiętać o jednym ważnym elemencie - przy sprzedaży auta naliczasz VAT!
Druga sprawa - jeśli twoja sprzedaż jest w całości zwolniona to nie masz prawa do odliczenia.
Żaby ocenić możliwość odliczenia, należałoby ocenić Twoją działalność pod kątem podlegania i ewentualnego opodatkowania (jaka stawka, kraj/Eu, itd.).

Jeśli masz coś więcej pytaj, jestem z branży.
1. widzę kolega z branży ale kompletnie nie ogarnia ... nie sprzedajesz pojazdu z JDG tylko robisz darowiznę na rodzinę i tam sprzedajesz bez vatu

2. 0 % to nie zwolniona tylko 0% a to uprawnia do odliczenia vatu od zakupu - kontrole to nie problem pod warunkiem, że poprawnie zaliczasz w koszty koszty RZECZYWISTE - bo jak zaczniesz wrzucać bzdury to UKS wywali i będzie szukał do upadłego

STMS

Posiadacz elektryka
Ok, faktycznie jeśli miałbym oddać nawet 8% vatu ze sprzedaży - to bym musiał mieć wysokie koszty, żeby to wyzerować (nawet gdyby tam faktury były na 23%).

A tym co sprzedają z VAT 0%? czy koszty księgowości przy obsłudze VAT albo problemy/kontrole związane ze zwrotem VAT mogą być jakimś mankamentem?
  • będąc nievatowcem faktura zakupowa 4000 netto + 920 vat
    - jest kosztem w 100% (zakładając najbardziej skrajny przypadek 32% dochodowego + 9% zdrowotne) daje to 2017,20 odliczeń
  • będąc vatowcem (z VATem należnym 0 = sprzedając na VAT 0%) faktura zakupowa 4000 netto + 920 vat
    - pozwoli odzyskać 920 vatu + (i przy takich samych założeniach 32% + 9% jak powyżej) 1640 odliczeń = łącznie 2560
powiedzcie mi czego tu nie uwzględniam, bo inaczej chyba muszę pomyśleć o zmianie księgowego?
jeżeli podlegasz pod 0 % i robisz więcej niż parę tyś w miesiącu to warto

kasa fiskalna szybko się zwróci a z zakupów odliczysz VAT - rzeczywiste koszty a nie "bzdury co się da" jak to niektórzy robią a później płaczą, że nie mają na domiar :ROFLMAO:

to_masz

Zadomawiam się
Dziękuję za cenną wiedzę! Po sprawdzeniu z księgowością wychodzi na to, że jednak się nie opłaca / a przy VAT 0% zwykle nie da się. @MarcinEV tutaj miał rację, że jeśli VAT 0% wynika ze zwolnienia przedmiotowego, to nie można być płatnikiem VAT w ogóle. Jeśli prowadzi się sprzedaż mieszaną, to trzeba albo udowodnić, że zakup wiązał się tylko ze sprzedażą z VAT bez zwolnienia albo zadeklarować proporcję takiej sprzedaży do całości i tylko w tej proporcji można odliczać VAT.
Więcej: https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/300

1. widzę kolega z branży ale kompletnie nie ogarnia ... nie sprzedajesz pojazdu z JDG tylko robisz darowiznę na rodzinę i tam sprzedajesz bez vatu
Tutaj coś się w ostatnich latach zmieniało, prawda?
  • W przypadku leasingu muszę zrobić wykup prywatny i będąc vatowcem nie odliczę VATu za wykup, ani nie zrobię z tego kosztu - czyli warto mieć niski wykup, ale VATu nie naliczam? Potem już mogę go darować bez konsekwencji z prywatnego majątku...
  • A jakbym amortyzował w środkach trwałych - to już nie ma opcji, żeby VATu nie naliczać? Czy może jak auto się zamortyzuje (5 lat) to mogę je przenieść/wykupić do prywatnego majątku za symboliczną kwotę? 🤔

MarcinEV

Fachowiec

2. 0 % to nie zwolniona tylko 0% a to uprawnia do odliczenia vatu od zakupu - kontrole to nie problem pod warunkiem, że poprawnie zaliczasz w koszty koszty RZECZYWISTE - bo jak zaczniesz wrzucać bzdury to UKS wywali i będzie szukał do upadłego

Kolego jesteś w błędzie. Pamiętaj, jak odliczysz VAT to musisz go zwrócić proporcjonalnie! Darowizna nie zwalnia z tego obowiązku. To tylko trik na ominięcie "dochodówki".
Doczytaj!

MarcinEV

Fachowiec
Dziękuję za cenną wiedzę! Po sprawdzeniu z księgowością wychodzi na to, że jednak się nie opłaca / a przy VAT 0% zwykle nie da się. @MarcinEV tutaj miał rację, że jeśli VAT 0% wynika ze zwolnienia przedmiotowego, to nie można być płatnikiem VAT w ogóle. Jeśli prowadzi się sprzedaż mieszaną, to trzeba albo udowodnić, że zakup wiązał się tylko ze sprzedażą z VAT bez zwolnienia albo zadeklarować proporcję takiej sprzedaży do całości i tylko w tej proporcji można odliczać VAT.
Więcej: https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/300

Tutaj coś się w ostatnich latach zmieniało, prawda?
  • W przypadku leasingu muszę zrobić wykup prywatny i będąc vatowcem nie odliczę VATu za wykup, ani nie zrobię z tego kosztu - czyli warto mieć niski wykup, ale VATu nie naliczam? Potem już mogę go darować bez konsekwencji z prywatnego majątku...
  • A jakbym amortyzował w środkach trwałych - to już nie ma opcji, żeby VATu nie naliczać? Czy może jak auto się zamortyzuje (5 lat) to mogę je przenieść/wykupić do prywatnego majątku za symboliczną kwotę? 🤔

Jeśli nie odliczysz VAT to po wykupie możesz darować w pierwszej grupie podatkowej.
Co do amortyzacji, to jeśli nie jesteś VAT, to amortyzujesz od brutto (limit 225 tys PLN). Darowizna w tym przypadku jak wyżej.

Btw - płacisz profesjonaliście i pytasz na forum ?!

zibizz1

Pionier e-mobilności
@MarcinEV To chyba był skrót myślowy i chyba chodziło o leasing z wykupem prywatnym 0,1%-> darowizna-> sprzedaż. W takim scenariuszu nie doliczamy VAT przy zbyciu.

STMS

Posiadacz elektryka
Kolego jesteś w błędzie. Pamiętaj, jak odliczysz VAT to musisz go zwrócić proporcjonalnie! Darowizna nie zwalnia z tego obowiązku. To tylko trik na ominięcie "dochodówki".
Doczytaj!
przecież to wiadomo i każdy księgowy Ci powie - chodzi o leasingi i myślenie przed zakupem a nie PO jak już popełniłeś błąd kupna za gotówkę ...

MarcinEV

Fachowiec
przecież to wiadomo i każdy księgowy Ci powie - chodzi o leasingi i myślenie przed zakupem a nie PO jak już popełniłeś błąd kupna za gotówkę ...

Niestety po zmianie przepisów nie ma to znaczenia. Masz OBOWIĄZEK wprowadzenia auta do środków trwałych po wykupie. Otrzymujesz od leasingu fre z naliczonym VAT. Odliczasz go. Przy darowiźnie musisz niestety zwrócić od wartości rynkowej.
Leasingi pod tym kątem umarły 2 lata temu.

STMS

Posiadacz elektryka
Niestety po zmianie przepisów nie ma to znaczenia. Masz OBOWIĄZEK wprowadzenia auta do środków trwałych po wykupie. Otrzymujesz od leasingu fre z naliczonym VAT. Odliczasz go. Przy darowiźnie musisz niestety zwrócić od wartości rynkowej.
Leasingi pod tym kątem umarły 2 lata temu.
to nie forum doradcze więc kończąc napiszę
doczytaj ostatnie interpretacje
nawet osoby prawne już tak robią tylko obdarowany płaci podatek od darowizny a sprzedaje bez vatu

to_masz

Zadomawiam się
Btw - płacisz profesjonaliście i pytasz na forum ?!
Czasem masz wątpliwości czy "profesjonaliście" 😅 i na ile coś mi się opłaca, a na ile nam - jak trafnie zauważył @zibizz1 🙃

zresztą w Polsce to chyba by trzeba ze wszystkim biegać po indywidualne interpretacje 🙈

MarcinEV

Fachowiec
to nie forum doradcze więc kończąc napiszę
doczytaj ostatnie interpretacje
nawet osoby prawne już tak robią tylko obdarowany płaci podatek od darowizny a sprzedaje bez vatu

Zwracam honor:🙌

Pedr

Nowy na Forum
Bardzo pożyteczny wątek. Dzięki niemu w końcu się dowiedziałem :), Wynika z tego, że moja księgowa też tego nie ogarnia :rolleyes:. JDG - przedmiotowe zwolnienie z VAT. Rozważałem przejście na VAT aby załapać się na wyższy limit, ale teraz widzę, że się nie da. Czyli powrót do oryginalnego pytania: wybór czegoś skromniejszego do 225k lub rezygnacja z dopłaty.

wiktor

Posiadacz elektryka
jeżeli nie jesteś przedstawicielem handlowym to weź Tesle Standard Range.