Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Jesteście na RCEm czy RCEt?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 236283, member: 3789"] Mam takie wrażenie że to kolejny system zrobiony "z tektury". Od frontu ładna i nowoczesna fasada, a z tyłu wszystko pospinane sznurkiem i plastrami. Mogą mieć teleinformatykę głęboko niedostosowaną do takiego rozwiązania. Bo nagle wszystkie liczniki telemetryczne z mikroinstalacji w net-billingu musiałyby raportować stan 24x częściej lub jeszcze szybciej. A serwery po drugiej stronie - przyjąć te strumienie danych i wszytko wiarygodnie przetworzyć, bez żadnych zgub... Skoro ENEA po części już przyznaje się do takiego stanu, u innych operatorów może być bardzo podobnie. Jestem na RCEm. Do RCEt musiałbym sporo zmodyfikować w sterowaniu instalacją, żeby mi się opłacało. Dołożyć większy magazyn energii (kiedy się zwróci?) i jeszcze odpowiednio go oprogramować, bo autokonsumpcji w tamtej lokalizacji już nie dołożę więcej. Pamiętam jak kiedyś na koniec okresu rozliczeniowego przyszli do mnie technicy z PGE, żeby ręcznie i telefonem sczytać archiwalne wskazania z licznika telemetrycznego, "bo stracił połączenie z Centralą" (nie wiem ile było w tym prawdy - może po prostu chcieli plomby skontrolować ;) ). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Jesteście na RCEm czy RCEt?