Juniper - czy warto czekać?

Michal

Moderator

cooler

Pionier e-mobilności
Z mojego paru miesięcznego rozeznania, to najlepsza była na rynku tesla Y, a potem nawet za więcej nie było sensownej opcji. 450 za EQE czy ww/ Q6, które (mam nadzieje) będzie trochę bardziej premium to abstrakcje były. Teraz EQE suv jest też za 350, a sedan nawet za 300. Niemcy musza mieć olbrzymie problemy bo to "fire sale"

PS. Jak często wam się zdarzyło, że ABRP pokazuje ładowarkę której nie ma w rzeczywistości? Dzisiaj planowałem sobie trasę i chciałem jedna zahaczyć dla testu, a tu ładowarki nie ma chociaż na abrp świeci na zielono
View attachment 22217
Tak, zdarza się. Jakieś śmieszki dodają czasem takie nieistniejące ładowarki. Parę do nich zgłaszałem (np Nowa Wieś pod Ełkiem) i dość szybko usuwają.
Czasem mam też wrażenie że mają adres ładowarki skądś i one są źle pokazywane na mapie, choć fizycznie istnieją, tylko w innych miejscach.
Warto wtedy odpalić mapę dostawcy, czyli tu Elocity i potwierdzić gdzie to fizycznie jest

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ciekawe co z tymi ładowarkami przy Lidlach, Kauflandach, itp. Ja od 8 miesięcy obserwuję dwie przy tych sklepach i ciągle widzę "otwarcie wkrótce" --- ehhhhhh

inter

Pionier e-mobilności
Ciekawe co z tymi ładowarkami przy Lidlach, Kauflandach, itp. Ja od 8 miesięcy obserwuję dwie przy tych sklepach i ciągle widzę "otwarcie wkrótce" --- ehhhhhh
U mnie już działają w Lidlu i w Kauflandzie.

to_masz

Posiadacz elektryka
Cześć, mój pierwszy post.
Czekałem na junipera, wcześniej jeździłem testowo Y i mi się spodobało wszystko po za wnętrzem, szczególnie z tyłu. Czekałem, ale jak zobaczyłem jakie teraz są rabaty na Mercedesy, Audi - po >100k, i rzeczywiście sprowadzają one cene auta do realnej - to w piątek odbieram Q6 :)
94,9 kWh (100 brutto)
800V (rozumiane jako komfort ładowania >200kWh do 50%, >120kWh do 80%)
HUD
adaptacyjne zawieszenie pneumatyczne
czujniki parkowania, kamera 360, czujnik wilgotności i takie tam
smart premium

akceptowalne 5,9 s do 100km/h

wygląda na to, że Q6 odhacza sporo ze wzmianek odnośnie do listy życzeń co do Junipera ;)
chociaż 350k vs 225k (czy nawet 195k) to faktycznie 1,5 (1,75) Tesli

@Przemeq gratulacje! (y) brałeś zwykłą wersję czy sportback? rozważałeś może też A6 Avant jako alternatywę dla TMY?

94,9 kWh (100 brutto)
800V (rozumiane jako komfort ładowania >200kWh do 50%, >120kWh do 80%)
HUD
adaptacyjne zawieszenie pneumatyczne
czujniki parkowania, kamera 360, czujnik wilgotności i takie tam
smart premium

akceptowalne 5,9 s do 100km/h

wygląda na to, że Q6 odhacza sporo ze wzmianek odnośnie do listy życzeń co do Junipera ;)
chociaż 350k vs 225k (czy nawet 195k) to faktycznie 1,5 (1,75) Tesli

@Przemeq gratulacje! (y) brałeś zwykłą wersję czy sportback? rozważałeś może też A6 Avant jako alternatywę dla TMY?
Sportbacka jeszcze nie ma, nawet cenników, realnie byłby do odbioru za minimum 6 miesięcy, no i na pewno na start nie będzie -30% co wyklucza. Patrzyłem, patrzyłem na to Q6 i już mi się podoba, a wcześniej zaklinałem się, że zawsze sportback. W końcu migruje z x4.

Co do a6, jest istotnie droższy i to nawet w podstawie, gdybym miał brać limuzyne to EQE spełnia 99% wymagań i są rabaty

Co do przyspieszenia, testy na sieci pokazują 5.4s, dodatkowo HW jest 100% ten sam co w SQ6, więc spodziewam się zaraz możliwości dokupu boosta (w końcu kasa w VW się juz długo nie zgadza więc to logiczny ruch), albo będzie kodowanie.