Juniper - czy warto czekać?

nabrU

Moderator
@nabrU ja mam do ciebie pytanie o obywatelstwo: masz polskie? czy się pozbyłeś?

Mam oczywiście polskie obywatelstwo. Ale co to ma do tego?

@Grzesiek kup tesle to będziesz zadowolony - pełna zgoda z Nabru. Ludzie jeżdżą wyrobami teslopodobnymi i później narzekają, że BEV nie takie super :). Nie mają ani tej wydajnosci, ani dedykowanej sieci SUC z zensownymi mocami ładowania i cenami, nie maja takiej dynamiki i infortaiment. Ale koniec końców piszą że chińczyki wyprzedzają tesle xddd

Nie przesadzajmy. Tesla to nie jest złoty graal

JM&JM

Posiadacz elektryka
to mi przypomina zapewnienia tzw. fachowców... będziesz pan zadowolony ...;) ja np. mieszkam w lubuskim, napisz mi proszę gdzie ty tu widzisz SUC bo ja jakoś nie potrafię dostrzec tej przewagi technologicznej Tesli :)
a ja mieszkam w śląskim i akurat dla mnie 3 dostępne SuC są najmniej przydatne bo na SuC ładuję się głównie w trasie. Dla mnie SuC to przewaga Tesli w trasie, może jeszcze nie w PL ale życzę sobie i innym kolejnych w 2025 :)

cwireq

Posiadacz elektryka
to mi przypomina zapewnienia tzw. fachowców... będziesz pan zadowolony ...;) ja np. mieszkam w lubuskim, napisz mi proszę gdzie ty tu widzisz SUC bo ja jakoś nie potrafię dostrzec tej przewagi technologicznej Tesli :)
Po co Tobie SuC w Lubuskim jak auto się ładuje w domu? Chyba że mieszkasz w bloku no to wtedy żadnego elektryka nie polecam.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Po co Tobie SuC w Lubuskim jak auto się ładuje w domu? Chyba że mieszkasz w bloku no to wtedy żadnego elektryka nie polecam.
no bo polecasz równolegle z zakupem Tesli, darmową jazdę z ładowaniem darmowym na SUC. dlatego się zapytałem gdzie widzisz tą przewagę Tesli bo ja nie widzę. naprawdę chciałbym tą przewagę Tesli nad innymi BEV znaleźć ale na mapie jej nie widzę. zgadzam się z tobą, że FSD będzie tym co może przekonać ale do tej pory to tylko zapowiedzi a w Polsce gdzie wszyscy są podnieceni Teslą tego nie ma, tak samo jak infrastruktura też jest szczątkowa. może podawaj więcej faktów a mniej swoich projekcji myślenia życzeniowego bo możesz wiele osób wprowadzić celowo w błąd.

cwireq

Posiadacz elektryka
no bo polecasz równolegle z zakupem Tesli, darmową jazdę z ładowaniem darmowym na SUC. dlatego się zapytałem gdzie widzisz tą przewagę Tesli bo ja nie widzę. naprawdę chciałbym tą przewagę Tesli nad innymi BEV znaleźć ale na mapie jej nie widzę. zgadzam się z tobą, że FSD będzie tym co może przekonać ale do tej pory to tylko zapowiedzi a w Polsce gdzie wszyscy są podnieceni Teslą tego nie ma, tak samo jak infrastruktura też jest szczątkowa. może podawaj więcej faktów a mniej swoich projekcji myślenia życzeniowego bo możesz wiele osób wprowadzić celowo w błąd.

Cytuje sam siebie:
"...Mowa tutaj o wydajnosci, zasiegu (w stosunku do ceny), rozbudowanej sieci SuC (ok, w Polsce jeszcze srednio) i oprogramowania. Kwestie takie jak wykończenie, uklad kierowniczy lub zawieszenie to kwestie subiektywne - każdy będzie miał swoją opinię tutaj ciężko o cyferki do porównania."

W czym wprowadzam w błąd? Popraw mnie a będę serio wdzięczny.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Mam oczywiście polskie obywatelstwo. Ale co to ma do tego?
wybacz ale jestem coraz bardziej skonfundowany tym co piszesz i stąd moje zapytanie. w większości wypowiedzi podkreślasz, że u nas to... a u ciebie to..., jeśli jesteś obywatelem Polski to u nas znaczy to samo co u ciebie. prawdopodobnie twoi dziadowie walczyli z kosą w ręku o to u nas, a ty ciągle podkreślasz swoją inność. nie jesteś Anglikiem tylko Polakiem na uchodźstwie :) proszę cię o refleksję w tym temacie bo pewnie jest tu sporo młodych osób dla których Polska znaczy coś więcej i czują się u nas. tak jeszcze w kwestii własności to zarówno w UK jak i u nas ;) infrastruktura nie należy do nas tylko co najwyżej do waszego pana Elona najmocniejszego ;) Polska ma bardzo bogatą historię, bardzo znaczący wkład w rozwój cywilizacji, unikalny w skali świata język i unikalnych w skali świata obywateli. kraje takie jak UK tzn. kolonialne w większości przypadków zdobyły swój status grabieżą i mordem innych narodów, co w historii Polski nie miało miejsca w takiej skali. może warto zmienić narrację?

ypl

Pionier e-mobilności
9’2022,Y AWD LR, Chiny, FSD, 20” induction. Ceny nie podam bo nic w necie nie ginie :p. Już odebrałem :)
Cena w zasadzie nie ma znaczenia, skoro pasowało poprzedniemu właścicielowi za tyle sprzedać, a Tobie za tyle kupić, to mogło być i 80k PLN i równie dobrze 180k PLN 😉