Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper - czy warto czekać?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="ypl, post: 201010, member: 1876"] Ja nie do końca rozumiem po co sprzedawać 2 czy 3 letnie auto, jeżeli ktoś kupuje auto z takim zamiarem to głupotą jest kupować nowe z salonu, wtedy lepiej kupić używane. Ja nigdy nie sprzedałem żadnego swojego auta w rynek, minimum 7 lub 8 lat mam auto, i wtedy zazwyczaj ktoś z rodziny chętnie odkupuje, bo to dalej dobre i zadbane auta, zazwyczaj bardzo dobrze wyposażone. Jeżeli prawidłowo użytkujemy i eksploatujemy auto oraz serwisujemy, to 7 lub 8 letnie auto będzie miało około 150k km przebiegu i będzie w bardzo dobrym stanie. Moje pierwsze auto jakie kupiłem, ma obecnie 15 lat i jest w dość dobrym stanie. Użytkuje go moja siostra jako drugie jej auto, którego nie szkoda zaparkować pod blokiem na warszawskich bielanach. Ja robię średnio 20k km rocznie, czasami mniej niż to czasami więcej, aktualnie z teslą będę miał jeszcze prościej, za 6 lat najstarszy syn będzie miał już prawko i on dostanie teslę jako 8 letnie auto. Nie mówię oczywiście o przypadku gdy ktoś jest handlowcem i robi 150k czy 200k km rocznie, wtedy wiadomo, 3 latek to już trochę gruz. Wyobrażenie, że 10 letnie auto to już wrak bierze się pewnie z tego, że większość 10 latków sprowadzonych z niemiec ma około miliona kilometrów przelatane. Ile jest warty obecnie 2 letni ygrek łatwo policzyć: nowy kosztuje 225k pln brutto, zazwyczaj nowe z salonu kupuje sięna firmę na pełne odliczenie vatu (ja kupiłem prywatnie ale to wyjątek potwierdzający regułę), po odliczeniu vatu zostaje nam 183k pln, minus dotacja 27kp pln i zostaje nam 156k pln za nowego ygreka LR AWD, po 2 latach jego realna wartość to około 97k pln plus minus 10 procent w zależności od stanu i przebiegu, tyle dostaniesz za niego do ręki, plus dolicz vat jeżeli sprzedajesz firmie jako firma. Dla mnie te zmiany cen nie mają znaczenia, bo od razu kupując ygreka zakładałem, że minimum 8 lat będzie ze mną i był wart każdej złotówki za niego zapłaconej w dniu zakupu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper - czy warto czekać?