Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper jazda w deszczu - zarzucanie tyłu?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="bajtus1992, post: 257981, member: 5995"] Mam teorię dotyczącą narzekań na przyczepność opon w autach elektrycznych. Zgoda - opony EV, projektowane z myślą o niskich oporach toczenia, trzymają gorzej niż ich sportowe odpowiedniki. Ale… nie każdy wcześniej jeździł na Pilot Sportach. Wielu kierowców Tesli przesiada się z aut o mocy rzędu 150–200 KM na coś, co ma 400 KM lub więcej. I to bez typowego dla spalinówek ostrzeżenia - bez ryku silnika i wysokich obrotów, które „mobilizują” kierowcę. Dodatkowo: - Rekuperacja po odjęciu gazu przenosi środek ciężkości na przód, co może powodować nadsterowność, - Cisza i płynność BEV sprawiają, że łatwo zapomnieć, jak dużą siłę właśnie przykładamy do asfaltu. Po kilku dniach takie przyspieszenia przestają robić wrażenie — ale fizyka nie zapomina. Z mojego doświadczenia: po 1500 km na Michelin e-Primacy nie mam powodów do narzekań. Przy zachowaniu podstawowych zasad zdrowego rozsądku i pamiętaniu, że prowadzę prawie 2 tony ultraszybkiego sprzętu - nie miałem żadnych problemów z przyczepnością. Może więc problem nie tkwi tylko w oponach, ale w połączeniu: mocy, charakterystyki napędu i zmiany z ICE na BEV? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper jazda w deszczu - zarzucanie tyłu?