Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper jazda w deszczu - zarzucanie tyłu?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="umcus, post: 258118, member: 4543"] ;) Mi chodziło o to, że jeśli wchodzisz w zakręt ze stabilną, ale zbyt dużą prędkością i tylne koła tracą przyczepność, to tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy to jest RWD czy AWD - po prostu do akcji wkracza ESP. Ty możesz tylko pomóc (lub w przypadku większości kierowców prędzej zaszkodzić) wykonując bardziej lub mniej przemyślane/gwałtowne manewry (typu hamowanie, kontrowanie czy dodawanie gazu). Tak czy siak, skoro doszło do niekontrolowanego uślizgu na zakręcie, to albo opona jest kiepska na mokrej nawierzchni albo pasuje odwieczna formułka "nie dostosowanie prędkości do warunków jazdy" i jedyne w czym AWD może pomóc, to faktycznie przerzucić moc na przód - o ile to oczywiście jest możliwe. Chętnie to sprawdzę, ale 1) szkoda mi opon nawet na deszczu, 2) nie mam takich miejsc w pobliżu do bezpiecznego testowania. Poczekam na zimę i wtedy będzie to można przetestować przy mniejszych prędkościach i sobie poobserwuję w Commanderze jak to się zachowuje w przypadku stałej pozycji gazu i puszczenia gazu. Przy dodaniu gazu może tak się dzieje, ale większość osób w sytuacji poślizgu będzie odpuszczać gaz, niż go dodawać. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Juniper jazda w deszczu - zarzucanie tyłu?