Juniper - stukająca klapa bagażnika - wadliwy odbojnik?

PAIT

Fachowiec
Hej!
Od kilku tysięcy kilometrów stuka mi klapa bagażnika w nowym Model Y Juniper.
Byłem już z tym dwa razy w serwisie, pierwszy raz - regulacja odbojników (teoretycznie pomogło, ale zanim dojechałem do domu to już stukało ponownie :).
Podczas drugiej wizyty chłopaki rozebrali całą tapicerkę klapy, poprawiali i wymieniali luźne uchwyty / mocowania - niektóre nawet podkleili. Niestety zero poprawy - to nie tapicerka jest źródłem stukotu.

1751374013268.png

Kilka osób poleciło mi regulację odbojników klapy. W Juniperze jest ich 6. Zacząłem się tym bawić i testować, ale niestety jeden z odbojników (prawy górny) się nie rusza. Czy jest mi w stanie ktoś z Was sprawdzić na swoim egzemplarzu czy prawy odbojnik jest "statyczny" (xD) czy może mój jest wadliwy (?).
Regulacja jest prosta, aby odblokować przekręcasz odbojnik w lewo - odkręcasz go. Następnie odbojnik można ciągnąć i popychać, aby regulować jego wysunięcie. Na końcu zakręcasz go i się blokuje. Lewy działa bardzo gładko, odblokowuje / blokuje płynnym ruchem, wysuwa się bez problemu. Prawego natomiast nie mogę w ogóle odblokować.. Próbowałem odkręcić go TORX30 (taka śrubka jest w środku), ale nic to nie daje - odbojnik jest zablokowany.

Na filmie pierwsze 30 sekund odbojniki i jak one działają, a następnie koncert grzechoczącej Teresy!

Co ciekawsze stukot dobiega właśnie z prawej górnej strony klapy co może zbiegać się z tym wadliwym odbojnikiem.

Porównywałem na tej samej trasie dwa różne egzemplarze Junipera i ewidentnie ten stukot nie jest normą, ani TTTM.