Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Kampania przeciwko EV nabiera na sile
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 200257, member: 89"] Co Ty mi tutaj pierdzielisz, że jeździłeś bidula tylko 20 letnim vanem, a teraz nagle chyba spadek dostałeś kupiłeś TMS Plaid i czaisz się na nowe TMY... Nikt tak nie robi... Na bank miałeś inne auta, tylko teraz Ci to nie pasuje, do tego co napisałeś i odwracasz kota ogonem, żeby wyszło na Twoje. Najwyraźniej tak jest, forum nie jest po to, żeby po raz 30 tłumaczyć kolejnemu gościowy te same błędy w rozumowaniu, bo nie chce mu się poszukać informacji, które są ogólno dostępne. Wyobraź sobie, że na tutaj jest 100 aktywnych użytkowników, a Was - własnie takich "matołków", którzy nie potrafią szukać samemu albo nawet im się nie chce, bo mają już jakieś woje zdanie jest jakieś 20 mln (odejmuje tych co nie mogą / nie potrafią wejść w ogóle na forum). Jeśli każdemu od nowa będę musiał tłumaczyć jego błędne rozumowanie, to nie starczy mi życia nawet jeśli zrozumiałbyś po pierwszym poście. Ale Wy nigdy nie rozumiecie po pierwszym poście... trzeba ich napisać 30, a to i tak nic nie zmienia, bo choćbym Was zarzucił 1000 danych, argumentów, to i tam przyszliście tutaj z tezą, którą chcecie tylko potwierdzić, a nie dowiedzieć się, że jesteście w błędzie i niczym się to nie różni od tego co napisałeś o tych grupach FB, gdzie ludzi głupoty piszą, nie da się ich przekonać i tylko przerażenie ogarnia. Dam Ci wędkę, a nie rybę: Tutaj kalkulator podpowiadający po jakim czasie emisje związane z produkcją nowego EV z baterią określonego rozmiaru się zwrócą względem porównywalnego ICE albo HICE: [URL unfurl="true"]https://www.iea.org/data-and-statistics/data-tools/ev-life-cycle-assessment-calculator[/URL] Zwróć uwagę na: [LIST] [*]Ustaw Chiny - mają podobną emisje gCO2e/kWh jak Polska. [*]Ustaw sobie zasięg EV - mniejsza bateria, to mniejsze emisje związane z produkcją. [*]Sprawdź spalanie ICE, bo domyślnie ustawia jakieś śmiesznie małe wartości. Moje poprzednie ICE spalało średnio około 7L/100km. [*]Ustaw zużycie energii w EV - w Tesli powinieneś raczej ustawić około 20-40% więcej niż to co pokazuje Ci auto, bo tyle idzie na grzanie na postoju, wartownika itp... U mnie wychodzi około 20% więcej, bo praktycznie nie używam wartownika i grzania. U mnie 22 kWh / 100 km [*]Przebieg dzienny - ja robię 25 000, co daje około 68 km dziennie. Jak robisz mniej, to odpowiednio mniej dziennie. [/LIST] Tutaj jeszcze wykres pokazujący na danych EU gCO2e/kWh w krajach europejskich: [URL unfurl="true"]https://www.eea.europa.eu/en/analysis/indicators/greenhouse-gas-emission-intensity-of-1[/URL] Jeśli masz jeszcze jakieś pytania / wątpliwości, to poszukaj najpierw odpowiedzi sam, a jak już rzeczywiście nie znajdziesz, to zapytaj - wyślę Ci link do "Let Me Google That For You". Poniżej wyliczenia dla mojego auta w porównaniu z poprzednim ICE (Kia Ceed 1.6 PB) [B][SIZE=6]Już po pierwszym roku użytkowania EV, zwraca się emisja CO2 na produkcję baterii i zmniejszam emisje jakie generuję[/SIZE][/B] [ATTACH type="full" alt="1734815248937.png"]23061[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Kampania przeciwko EV nabiera na sile