Kolejne obniżki !!!

yarrker

Fachowiec
IMG_9796.pngJednak Glapiński miał rację mówiąc że nie ma inflacji 😂 Y LR na dotacje z 50%vat . Teraz się zacznie szał . Chcą wyczyścić plac przed nadejściem projektu Jupiter ?

inter

Pionier e-mobilności

ztsgusz

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności
Czy ja dobrze widzę, że w połowie 2024 chcą (na chińskim rynku) wprowadzić ogniwa LFP za <400CNY/kWh, czyli <250zł/kWh? Wiem, że takie ceny nigdy do Europy nie dotrą, ale producenci aut dopiero się chwalili bateriami za $100/kWh.
Jest wojna cenowa, do Europy dojdzie razem z samochodami BYD.
Na teraz zakup samochodu elektrycznego, to zakup zadrogo.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Jest wojna cenowa, do Europy dojdzie razem z samochodami BYD.
Na teraz zakup samochodu elektrycznego, to zakup zadrogo.
Przy takich cenach wygląda na to że samochody elektryczne mogą się nawet stać wyraźnie tańsze w zakupie niż spalinowe. Oczywiście chciwość europejskich producentów mimo niskich kosztów produkcji początkowo napompuje ceny EV ale prawdopodobnie zostanie ona skutecznie zahamowana przez chińskich producentów typu BYD czy MG.

kubatar

Pionier e-mobilności
Wojna wojną ale teraz uszkodzenie zderzaka to będzie szkoda całkowita.
To tak jak teraz z pralka. Jak coś coś uszkodzi to się zamawia nową. Kij ma dwa końce ale z tych dwóch opcji wolę tanią pralkę i wymienić niż dzwonić po "fachowcach". Z autem podobnie - już na samą myśl przeglądu zaczynam chorować. Z wymianą opon też sobie dałem spokój - całoroczne. Elektryk to odpada wizyta w serwisie.
Perspektywa szkody calkowEj i zamowienia nowe auta online mi się podoba. Chodze po salonach za nowym autem i watpliwa przyjemność kontaktu z dealerem odpada.
Cieszmy się że jest Tesla która niszczy dotychczasowy ład producentów, dealarów i Mirków-mechanikow 😀

ztsgusz

Pionier e-mobilności
To tak jak teraz z pralka. Jak coś coś uszkodzi to się zamawia nową. Kij ma dwa końce ale z tych dwóch opcji wolę tanią pralkę i wymienić niż dzwonić po "fachowcach". Z autem podobnie - już na samą myśl przeglądu zaczynam chorować. Z wymianą opon też sobie dałem spokój - całoroczne. Elektryk to odpada wizyta w serwisie.
Perspektywa szkody calkowEj i zamowienia nowe auta online mi się podoba. Chodze po salonach za nowym autem i watpliwa przyjemność kontaktu z dealerem odpada.
Cieszmy się że jest Tesla która niszczy dotychczasowy ład producentów, dealarów i Mirków-mechanikow 😀
Problem jest tylko w tym, że pralka to urządzenie za maks. 8 tysięcy a nawet najtańszy nowy samochód jednak kosztuje wiele razy więcej. Nieserwisowana pralka co najwyżej się zepsuje (w sumie średnie porównanie bo raczej nie robi się czegoś takiego jak przegląd pralki), a z autem jeszcze dochodzą kwestie bezpieczeństwa - hamulce, zawieszenie, światła, itd. - części, których awaria potrafi być niebezpieczna. Może rozwiązaniem są kamery i czujniki w tych miejscach wykrywające np. rdzę na hamulcach, niepoprawne ustawienie świateł (już teoretycznie możliwe za pomocą przednich kamer w samochodach)?