Koło dojazdowe / lewarek

halmoore

Nowy na Forum
Dzień dobry. Chciałbym zapytać czy w swoich Niro EV jeździcie z zestawem naprawczym czy kołem dojazdowym

W instrukcji zdaje się nie ma nic na temat dojazdówki ponieważ homologacja Niro EV nie dopuszcza poruszania się na kole dojazdowym.

Ew. Prosiłbym o wymiar / zdjęcie jak to macie ułożone w waszych pojazdach. Dziękuję za odpowiedź

Jobski

Zadomawiam się
Skoro dali zestaw naprawczy to jeżdżę z nim, skoro nie można to po co kombinować z dojazdówką.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wrzuciłem do bagażnika dodatkowy zestaw naprawczy (taki ze sznurem, szydłem i klejem). W ostateczności assistance.

Octavo

Zadomawiam się
Gdyby nie homologacja, można byłoby iść tą ścieżka: 2017-2022 Kia Niro Spare Tire Kit. Na różnych rynkach są odpowiedniki tego rozwiązania. Oczywiście koło 17" nadaje się tylko na podmianę do przodu. Gdy wymiany wymaga tylne to ściągamy przednie na podmianę, a je zastępujemy zapasowym. Widziałem też zestawy w kołem 18", wtedy powinno pasować na przód i tył.

Oczywiście to tylko teoria, bo jak napisałem w pierwszym zdaniu - liczy się homologacja.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ale wozisz do tego lewarek / klucz do kół co by ew zdjąć i załadować szydło?
Nie wożę, stwierdziłem że jak sięgnę szydłem w otwór to zasadzę sznur, a jak nie, to assistance.

darru

Nowy na Forum
Witam

Czy ktos zakupil dojazdowke do samochodu ? Mi dealer powiedział ze po odbiorze może mi takowa sprzedać

marekkraj

Nowy na Forum
Wrzuciłem do bagażnika dodatkowy zestaw naprawczy (taki ze sznurem, szydłem i klejem). W ostateczności assistance.
Polecam ten zestaw +sprężarka (na wyposazeniu auta) +ostry scyzoryk do odcinania nadmiaru sznura. Ja używam od 5 lat we wszystkich autach w rodzinie. Naprawiłem już z 10 dziur w oponach i ani razu nie musiałem poprawiać łatania u wulkanizatora. Nawet nietrzeba koła zdejmować. Tylko trzeba zainwestować w dobry klej i dobre sznury. 😁

marekkraj

Nowy na Forum
Jak się ma zajebistych sąsiadów który zamiast popiół z kominka/pieca c.o. wsypać do kosza na śmieci. To łatają dziury w drodze . Można łatać koła do usranej...
A raz na obwodnicy Trójmiasta przy dużej prędkości wypadła wi śruba która była wcześniej wbita w opone. Czujniki ciśnienia uratowały mi felgę i opone, bo od razu pokazywało że powietrze ucieka do kwadratu. Zjechałem na pobocze zasadziłem grubego sznura z klejem + sprężarka i dalej w drogę.😁

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja wożę/ woziłem w Tm3 trapezowy,, sznur i malutką spręzareczkę,. Składaną saperkę. Bo Trójka jest niska i trudno czasem wsunąć lewarek. Podjeżdzanie na flaku na kamień, deskę itp rozwalić możesz felgę lub oponę .
Lewarek może czasem uratować oponę przed jej nieodwracalnym uszkodzeniem jak klapnie na amen, a my czekamy na assistance.
A poniewaz mialem to wrzuciłem i o dziwo się przydal