Kraków - PHEV w garażu wspólnym

Nivix

Nowy na Forum
Witajcie,

Z góry bardzo przepraszam jeśli taki temat juz sie gdzieś pojawił.

Zakupiłem samochód z napedem hybrydowym typu plug-in hybrid.
Posiadam miejsce w garażu wspólnym w moim bloku, a przy moim stanowisku jest dostęp do gniazdka. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie mogę się do niego po prostu podłączyć. Zgłosiłem się z zapytaniem do zarządu i w odpowiedzi zwrotnej dostałem informację, że konieczna jest ekspertyza sieci oraz "projekt" (niesprecyzowano jaki).

Z racji, że jest to jedynie plug-in o maksymalnej mocy ładowania 3,7, wystarczy mi w zupełności ładowanie z gniazdka i nie ma w moim przypadku konieczności montażu wallboxa.
Zgłaszam się z uprzejmą prośbą o nakierowanie mnie na dobre tory w kwestii kroków wymaganych do podjęcia by uzyskać zgodę na ładowanie auta oraz jakie mogą wiązać się z tym koszta. Byłbym bardzo wdzięczny również za polecenie firm na terenie Krakowa, które w takich usługach się specjalizują.

Serdecznie pozdrawiam!

Adrian H

tomekg

Zadomawiam się
U mnie w Warszawie kazali nawet dla gniazdka przejść przez cala procedurę z ustawy o elektromobilności razem z analizą. Co ciekawe przed ustawa nie było problemu.

syphzur

Zadomawiam się
Zakładając, że gniazdko jest podłączone pod osobny (Twój) licznik/podlicznik to wydaje mi się, że tutaj zgodnie z ustawą nic nie trzeba robić. Ona mówi tylko o instalacji punktów ładowania, który w takim wypadku jest już zainstalowany.

syphzur

Zadomawiam się
W takim razie z tego co rozumiem, to gniazdko o którym pisałeś jest jednak wspólne.
Musisz więc zawnioskować o własne przyłącze. Tutaj już instalujesz własny punkt ładowania, więc jeśli zarząd będzie robić problemy, to musisz przejść całą ścieżkę ustawy o elektromobilności tak jak @tomekg.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Nie jestem w 100% pewien, ale idąc zgodnie z ustawą gniazdko nie kwalifikuje się, musi być wallbox?