Krzywa kierownica podczas jazdy z pasażerami

kristof46

Fachowiec
Kiedyś w innym poście wspominałem że miałem dziwne doświadczenia z kierownicą w swojej Y. Tamtem temat trochę upadł bo ciężko było cokolwiek więcej powiedzieć. Niemniej wczoraj kiedy wiozłem dwóch "solidniejszych" znajomych którzy usiedli po prawej stronie (przód i tył) zauważyłem że muszę kontrować kierownicę w lewo. Choć słowo kontrować jest może złe bo auto nie ściągało. Niemniej żeby jechać prosto kierownica musiała być skierowana w lewo o jakieś 2-3 stopnie. Kiedy wysiedli problem od razu ustał. Jak tak sobie przypomnę to kiedyś wioząc 4 osoby w tym siebie jako kierowcę było podobnie. Tak samo kiedy 2 tygodnie temu jechał wyłącznie z żoną ale z zamontowanym na hak bagażnikiem rowerowym.
Od czasu poprzedniego auta gdzie również miałem przeboje z kierownicą i geometrią bardzo zwracam na to uwagę. To już nie tylko kwestia estetyki ale głównie wygody podczas jazdy. Zastanawia się czemu tak się dzieje i czy to normalne. Z jednej strony ok dwie większe osoby po jednej stronie zmieniają ciężar auta. Z drugiej to auto a nie rower więc z mojej perspektywy powinno ono sobie poradzić z pasażerami. No chyba że byliby to zawodnicy sumo.
Jak to jest u was? Mieliście podobne doświadczenia?
Niedługo (no dobra jeszcze pewnie z miesiąc) czeka mnie wymiana wahaczy. Teoretycznie po jej wymianie jest szansa że zrobią geometrię. Może powinienem zwrócić im uwagę na omawiany problem.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Ja miałem wrażenie że tak było w moim Aurisie a teraz czasami w ID.4.
Aurisa nawet dałem do sprawdzenia geometrii nawet coś poprawili ale nadal bywało podobnie.
Często też zależy od profilu drogi.

kristof46

Fachowiec
Ja miałem wrażenie że tak było w moim Aurisie a teraz czasami w ID.4.
Aurisa nawet dałem do sprawdzenia geometrii nawet coś poprawili ale nadal bywało podobnie.
Często też zależy od profilu drogi.
Profil profilem ale tu podążałem tymi samymi ulicami miasta z i bez pasażerów. Później miałem na pokładzie dwójkę innych lżejszych osób i było już lepiej. Chyba poprzedni przeciążyli Teslę ;)
Tak czy inaczej dziwne i mega mnie drażniące ale chyba niewiele na to poradzę. I tak czekam co mi zrobią po wymianie wahaczy. Oby nagle geometria im się nie rozjechała na tyle żeby nie potrafili później tego poprawić.